Свет

КИНА И РУСИЈА СЕ УЈЕДИНИЛЕ ПРОТИВ ЗАПАДА И АМЕРИКЕ

Кина и Русија ставиле су вето на резолуцију УН коју су подржале Сједињене Државе за увођење нових оштрих санкција Северној Кореји због низа лансирања интерконтиненталних балистичких ракета које се могу користити и за нуклеарно оружје.

Гласање у 15-чланом Савету безбедности завршено је с 13-2 и означило је прву озбиљну поделу међу пет сталних чланица најмоћнијег тела УН с правом вета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Савет безбедности је јединствено увео санкције после прве пробне нуклеарне експлозије Северне Кореје 2006. године и пооштравао их је од тада, настојећи да обузда севернокорејске нуклеарне и балистичке ракетне програме и спречи њихово финансирање.

Америчка амбасадорка Линда Томас-Гринфилд позвала је на јединство пре гласања у четвртак, назвавши шест овогодишњих тестова интерконтиненталних балистичких пројектила Северне Кореје „претњом за целу међународну заједницу“.

Кина је уочи гласања најавила своје противљење новим санкцијама Северној Кореји, а кинески амбасадор у УН, Жанг Јун, позвао Сједињене Државе да предузму „смислене, практичне акције“ да би обновиле дијалог с Пјонгјангом и нашле политичко решење за ситуацију на Корејском полуострву, где је Корејски рат 1950-53. године завршен само примирјем, а не и мировним споразумом, те криза траје непрекидно од тада.

У среду је Јужна Кореја известила да претпоставља да је Северна Кореја пробно лансирала интерконтинентални пројектил и две ракете мањег домета. То је био 17. случај испаљивања севернокорејских пројектила ове године.

У последњој резолуцији о санкцијама усвојеној у децембру 2017, Савет безбедностти се обавезао да ће даље ограничити извоз нафте у Северну Кореју ако изврши лансирање балистичке ракете способне да досегне интерконтинентални домет.

Америчка амбасадорка у УН је овог месеца рекла да су у последње четири године „две чланице“ Савета безбедности што се јасно односило на Кину и Русију, „блокирале сваки покушај“ да се спроведу санкције Уједињених нација против Северне Кореје.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс