Свет

КИНЕСКО УПОЗОРЕЊЕ УРОДИЛО ПЛОДОМ: Америка попустила

Фото: Јутјуб

ТАЈВАНСКО Министарство одбране саопштило је данас да разматра алтернативне опције наоружања након што су га САД обавестиле да ће одложити договорену испоруку артиљеријског система због „препуне“ производне линије.

Вашингтон је прошле године одобрио Тајвану потенцијалну продају 40 артиљеријских система средњих самоходних хаубица М109А6 калибра 155мм у вредности до 750 милиона долара, а тајвански медији су навели да би испорука требала да буде реализована до 2023. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство одбране у Тајпеју је саопштило да су га САД обавестиле да ће испорука бити реализована најраније 2026. године.

Како се наводи у саопштену, Тајван, као алтернативу, разматра куповину других прецизних и далекометних система наоружања, укључујући ракетне бацаче на камионима које производи компанија Lokhed Martin под називом HIMARS.

Тајван, који Кина сматра својом територијом, предузима програм војне модернизације како би побољшао своје способности да се одбрани од евентуалног кинеског напада, укључујући и прецизно оружје попут пројектила.

Америчка продаја оружја Тајвану увек изазива забринутост Кине и повећава тензије између Пекинга и Вашингтона, јер Кина сматра Тајван својим најважнијим и најосетљивијим територијалним питањем.

Кинеска амбасада у Америци недавно је захтевала да Вашингтон престане да испоручује оружје Тајвану.

 

Извор: Танјуг