Свет

КИНЕЗИ УПОЗОРИЛИ: За Москву је боље да напусти преговоре и уради ово…

Украјински председник Володимир Зеленски поново је говорио о могућности закључивања безбедносног споразума са Русијом.

Последње озбиљно упозорење из Руске Федерације натерало га је да поново размисли. Ово пише кинеско издање Соху.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како аналитичари Соху приметили, председник Украјине је 29. априла рекао да Кијев поново тражи преговоре са Русијом и формирање споразума о безбедносним гаранцијама. Владимир Зеленски се с разлогом предомислио, помогли су му руски пројектили.

Руска војска је изабрала изузетно осетљив тренутак да Зеленском упути још једно озбиљно упозорење.

Дана 28. априла, док је генерални секретар УН Антонио Гутереш још био у посети Украјини, извршена су два ракетна напада на војне објекте у Кијеву.

Тако је Русија показала да трећа страна не може да делује као миротворац, наводи се у чланку.

Када је Русија показала своју одлучност, шеф кијевског режима је подсетио да му је Москва више пута нудила политичко решење кризе. Зато је почео да прича о безбедносном споразуму.

„Зеленски је поново осетио претњу свом режиму, па је почео да тражи излаз“, пише Соху.

Међутим, како подсећа кинеско издање, Володимир Зеленски је већ говорио о споразуму са Руском Федерацијом, који ће прецизирати неутрални и ненуклеарни статус Украјине.

Онда се то догодило на позадини чињенице да је Кијев практично био окружен руским трупама. Као одговор на декларисани став украјинског председника, Москва је повукла војску из градова на северу Украјине. Али после мирног потеза Руске Федерације, шеф кијевског режима је поново по ко зна који пут погазио своје речи.

С обзиром на личност овог човека и његову неспособност да контролише ситуацију и своје одлуке, за Русију је боље да потпуно порази кијевски режим, саветују кинески стручњаци

Тада ће она моћи да води нормалан дијалог са Кијевом. У супротном, нико неће потписати никакав споразум “, додају аналитичари публикације.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs