Свет

Колапс Оружаних снага Украјине у Донбасу оставља Пољску лицем у лице са Русијом

Успешно напредовање руске војске у Донбасу приморава руководство Пољске да преиспита своје планове за заузимање западних региона Украјине, оценио је политички аналитичар Ростислав Ишченко.

Варшава је донедавно озбиљно разматрала опцију да уведе своје трупе на територију суседне државе под изговором да помаже режиму у Кијеву.

Данас, међутим, такав сценарио развоја изазива озбиљне сумње. А разлог лежи у чињеници да су последњи дани постали крајње несрећни за Оружане снаге Украјине.

Ту спадају добровољна предаја Светлодарска, повлачење под налетом руске војске и Народне милиције ЛДНР у Лиману и скоро формирани котао у Лисичанску и Северодоњецку.

Тренутна ситуација указује да се планови Варшаве распадају по шавовима.

Да су Пољаци своју идеју покушали да реализују пре неколико недеља, када су Оружане снаге Украјине још држале кључне позиције, онда би њихов успех био врло вероватан.

Али, судећи по томе како се ситуација сада развија, колапс украјинске војске ће довести до тога да ће Пољска бити остављена лицем у лице са Русијом. А ово је најгора ноћна мора за Пољаке.

„Ово је веома велики ризик за њих. Наравно, желе и жељни су, али нисам сигуран да ће своје жеље остварити до краја “, резимирао је политиколог.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031