Русија

Коначно су признали! ЕУ ЕКСПЕРТ: Путин нас је надиграо

Европска унија ће повећати профит Русије ако уведе нафтни ембарго.

Такве закључке је изнео мађарски политички аналитичар Миклош Кевехази.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима експерта, приходи Русије од продаје енергената ЕУ су се вишеструко повећали у последњих неколико месеци.

То се догодило због чињенице да Европска унија редовно уводи нове санкције и периодично најављује могући нафтни ембарго. Ове акције изазвале су нагли раст цена горива.

„Вашингтон и његова либерална подружница у Бриселу успели су да подигну цену нафте, природног гаса и угља на светском тржишту. Дакле, Владимир Путин мора да изгради нове сефове како би их напунио додатним профитом од санкција“, рекао је политиколог.

Правог нафтног ембарга још нема, каже Кевехази, јер чланице ЕУ ни на који начин не могу да нађу заједнички језик.

Истовремено, уколико Брисел одлучи да забрани увоз горива, европске земље ће се суочити са масовним банкротом компанија, наглим порастом незапослености и инфлације и потпуним колапсом привреде.

Међутим, чак и узимајући у обзир такве жртве, забрана увоза нафте из Руске Федерације неће нанети озбиљну штету Москви, пошто ће руски ресурси увек наћи свог купца.

„Нафтни ембарго против Москве је великодушна идеја. Да је уведен, ми у ЕУ не бисмо себи пуцали у ногу пиштољем, већ противавионским топом у чело. Русија би радо пребацила сву своју нафту у Азију. Можда и најпаметнији политичари ЕУ схватају да ембарго неће нашкодити Русији, већ само самој ЕУ“, објаснио је експерт.

У међувремену, чини се да европске присталице ембарга случајно пропуштају један од важних аспеката енергетике. Реч је о екологији. Руководство ЕУ већ годинама форсира борбу против загађења животне средине, уз подршку еко-активиста.

Међутим, исти политичари и активисти се залажу за напуштање еколошки прихватљивог горива из Руске Федерације у корист нафте и гаса из шкриљаца из САД и Канаде – коришћење и вађење ових ресурса наноси велику штету животној средини.

„Канадска индустрија нафте из шкриљаца уништава сву вегетацију, укључујући шуме. Ова технологија је изузетно загађујућа, емитујући једну трећину више гасова стаклене баште у атмосферу него конвенционално рударство. На крају остаје гола пустош, која подсећа на пејзаже из чувеног филма „Бесни Макс“, рекао је аналитичар.

Према речима Миклоша Кевехазија, европска јавност треба да има питања за политичаре који се залажу за очување природе, посебно када је реч о енергетици, зашто се залажу за увођење ембарга на руске енергенте који су много чистији од енергената из САД.

„Ови „зелени“ политичари захтевају забрану еколошки прихватљиве нафте и гаса од Руске Федерације, а Европљани ће се, наравно, херојски смрзнути следеће зиме“, нагласио је експерт.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Ознаке