Србија

КРИМИНОЛОГ УЖИВО ИЗНЕО ШОК ТЕОРИЈУ О МАТЕЈУ ПЕРИШУ! „Извињавам се породици“

Фото: Фејсбук принтскрин

Након трагичног завршетка потраге за Матејем Перишом, криминолог и детектив откривају шта се крије иза неразрешених питања везаних за случај који је потресао регион.

Тело Матеја Периша (27), момка из Сплита који је нестао у Београду у ноћи између 30. и 31. децембра, нађено је након скоро пет месеци у Дунаву код Аде Хује.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Утврђено је да смрт није наступила насилно, а резултати токсиколошке анализе се чекају. У међувремену, постоји још много неразрешених питања у овом случају, који је пратио цео регион и надао се срећнијем крају. У Јутарњем програму Прве телевизије случај су коментарисали криминолог Добривоје Радовановић и приватни детектив Никола Новак.

Водитељка Марија Савић Стаменић најпре је, с кнедлом у грлу, прочитала најаву. Видело се да је потресена док је подсећала како је цео регион био уједињен у нади да ће се некако, однекуд, Матеј појавити жив и да ће породица моћи да одахне. А посебно јој је задрхтао глас након изјаве Матејевог оца, Ненада Периша.

Детектив Никола Новак одговорио је на питање да ли је могуће после толико времена из Матејевог телефона добити више информација које би помогле у разрешењу овог случаја.

„Његов телефон је био у води четири месеца, оно што знам о мобилној и компјутерској форензици, то класичним путем не може да се вештачи никако. И када је телефон на сувом, ако се користи након неког времена, чак и ако се не користи, нико вам не гарантује да ћете моћи одмах да извучете, који год програм да користите. Ако успеју нешто свака част, али мислим да су шансе за то један посто да се уради ту нешто. Пре ће обдукција да покаже нешто, да видимо да ли је био под утицајем, била је зима, он је трчао напољу, сигурно није био чисте свести, био је смањене урачунљивости сигурно“.

Новак је истакао да полиција већ има податке са СИМ картице, а да још постоји могућност једино да добију преписке са апликација попут Вибера и What’s app-а.

„Све зависи и од модела телефона, али вода ту игра одлучујући фактор, пет месеци у води… Ако има нешто на Виберу, What’s app-у и сличним апликацијама, те преписке могу да добију од власника апликација, званичан захтев се упути“.

Детектив је истакао да у овом случају има доста непознаница, а његово мишљење је да би резултати токсиколошке анализе, као и потенцијалне поруке са апликација, могле да „заокруже целу причу“.

Криминолог Добривоје Радовановић потом се унапред извинио породици, али је рекао да постоје само две опције по питању како је Матеј доспео у воду – да га је неко гурнуо, или да је желео себи да одузме живот. Насиље је искључено истрагом, а тврдње Радовановића нису поткрепљене доказима. И сам се оградио и рекао да је и психолог и да износи процену емотивног стања младића из Сплита.

„Полиција је утврдила да није било насиља, могу бити само две ствари – да га је неко гурнуо, али то је јако мало вероватно. Нажалост, ја мислим да је у питању самоубиство. Можда је имао разговор телефоном с неким, можда је трчао јер је наишао на одбијање од стране те особе до које му је било стало… Мислим да је постојала комуникација с неком особом која га је гурнула у тешка осећања, не знам да ли ће неко поверовати и знам да породици то тешко пада, можда су била депресивна осећања, можда је конзумирао и дрогу која би их погоршала. Али не желим да увредим породицу и јако ми је жао“, рекао је он.

Криминолог је подвукао да је ово „изузетно тешко питање“ које ће можда заувек остати без одговора, и да само износи једну од могућих теорија.

 

 

 

 

 

 

Фото: Фејсбук принтскрин
Извор: МОНДО