Регион

Мађари коначно открили: ОВО је услов за увођење ембарга

Фото: Јутјуб

Укупно 65 одсто мађарске потрошње нафте је из Русије.

Мађарска влада инсистира да Мађари не плаћају цену рата у Украјини, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сијарто је на Кошут радију изјавио да Мађари ни на који начин нису криви за избијање рата у Украјини па, ако Европска комисија намерава да уведе ембарго на руску нафту, она мора гарантовати да то неће погодити Мађаре ни мађарску енергетску сигурност.

– Када би се у овом тренутку усвојио ембарго на нафту, који је део предлога шестог пакета санкција Европске комисије, Мађарска не би могла да добије сирову нафту која јој је потребна да би економија функционисала. Влада ће прихватити предлог само ако ЕК понуди решење проблема који је створила – рекао је шеф дипломатије.

Први проблем јесте што ће мађарске рафинерије нафте морати да буду технички измењене, а то ће коштати 500-550 милиона евра. Додатних 200 милиона евра че морати да потроше на побољшање капацитета нафтовода кроз Хрватску.

Ако Мађарска буде морала да увози сирову нафту из других извора, а не из Русије, цене горива ће порасти око 55 до 60 посто.

Сијарто је додао да су се чланице ЕУ пре неколико месеци договориле у Паризу да ће сваки корак којим ће се смањивати зависност од руских енергената морати да узме у обзир специфичну ситуацију сваке земље.

Укупно 65 одсто мађарске потрошње нафте је из Русије.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com