Регион

МАЂАРСКА ОДГОВОРИЛА ХРВАТИМА! Хистерија иде предалеко…

Фото: Јутјуб

Мађарски државни секретар за информисање Тамаш Менцер изјавио је да је премијер Виктор Орбан, помињући „отето море“, говорио о „историјској чињеници“ и да је хрватско Министарство спољних и европских послова у тој изјави „нешто погрешно схватило“

„Хрватско министарство спољних послова је нешто погрешно схватило“, поручио је Менцер, коментаришући поступак хрватског министарства које је позвало на разговор мађарског амбасадора у Загребу, због коментара премијера Виктора Орбана, пренела је агенција МТИ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Орбан је у петак, у интервјуу о заједничком ембаргу Европске уније, којем се Мађарска противи, говорио о томе да земље које имају море и луке могу донети нафту на танкерима.

„Да нам нису узели море, и ми бисмо имали луку“, рекао је Орбан у поменутом интервјуу, алудирајући на, како су пренели медији, хрватску обалу.

Менцер је на Фејсбуку саопштио да се Орбан позвао на „историјску чињеницу“.

„Надам се да код наших хрватских пријатеља неће преовладати медијска хистерија и да ћемо моћи да наставимо да радимо у интересу развоја наше сарадње“, додао је мађарски званичник.

Мађарски амбасадор у Загребу позван је у хрватско министарство спољних послова да објасни Орбанову изјаву да би „и Мађарска имала море да јој није одузето“, наводи МТИ. Хрватско министарство спољних послова оштро је реаговало и осудило изјаву Орбана која, како преносе хрватски медији, имплицира да је хрватски Јадран одузет од Мађарске.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/ Танјуг