Свет

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ: ЕУ ће банкротирати због Украјине! Намеравају да се задуже 15 милијарди евра!

Европска унија би могла да банкротира због Украјине, пише „Политико“

Према наводима тог листа, Брисел намерава да се задужи 15 милијарди евра како би покрио трошкове владе у Кијеву само у наредна три месеца. Аналитичари кажу да је ЕУ ионако дебело задужена због пандемије коронавируса, те да би ново задуживање могло да је остави потпуно без новца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Никад доста пара

Европски „Политико“ пише да је украјински председник Володимир Зеленски од међународне заједнице недавно тражио седам милијарди долара месечно, колико му је потребно да исплати плате, пензије и остале трошкове владе. Америка се обавезала да ће му обезбедити само трећину те суме наредна три месеца, па Европска унија сада покушава да надомести ту разлику.

Позивајући се на дипломатске изворе из Брисела, „Политико“ открива да би због тога ЕУ могла да се нађе у великом проблему.

– Планирају да дају Украјини 15 милијарди евра. То ће прикупити продајом државних обвезница, на исти начин на који су прикупили 100 милијарди евра за помоћ људима који су остали без посла током пандемије коронавируса. Издаће обвезнице, које ће доспети на наплату у периоду од пет до 30 година – казао је тај извор.

Он је додао да је Европска комисија о томе у петак обавестила представнике земаља чланица ЕУ, а да би план јавно требало да буде саопштен 18. маја.

– Најмање три земље – Аустрија, Немачка и Грчка успротивиле су се и тражиле да се нађе алтернатива. Ни Француска, која је начелно подржала предлог, није њиме баш одушевљена. Председник Емануел Макрон тражио је да се о плану мало дуже дискутује, па да чланице ЕУ искажу мишљење на самиту крајем маја. Међутим, Европска комисија се нада да ће се финансирању владе у Кијеву придружити и земље ван европског блока, попут Јапана, Норвешке и Велике Британије, те да ће се ЕУ тако мање задужити – открио је дипломатски извор из Брисела.

То се не ради тако

У разговору за „Политико“ он је изнео своје неслагање с планом Европске комисије, наводећи да ће због финансирања Кијева ЕУ банкротирати.

– Кад год постоји проблем с парама у ЕУ, Европска комисија се позове на метод којим се задужила за помоћ у пандемији ковида-19. То не иде тако – бесно је рекао тај извор.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс