Свет

Медији преносе: НЕМАЧКА СЕ ОДРИЧЕ РУСКОГ ГАСА ДО КРАЈА ГОДИНЕ! Ево шта следи!

Немачка ће се одрећи руске нафте до краја године, чак и ако Европска унија не постигне сагласност по том питању у оквиру још једног пакета санкција против Русије, преноси агенција Блумберг, позивајући се на извор у немачкој Влади

Како наводи Блумберг, Влада канцелара Олафа Шолца има намеру да тражи да се одрекну руске нафте као део ограничења ЕУ, а као одговор на специјалну руску операцију у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Берлин већ ради на потписивању уговора са алтернативним добављачима енергије, међутим, листа земаља које ће надокнадити недостатак нафте још није објављена. Немачка влада је уверена да ће моћи да реши логистичка питања у року од шест-седам месеци, додали су саговорници агенције.

Према подацима Блумберга, тема нафтних санкција и енергетске безбедности ће постати главна на преговорима Шолца и премијера Холандије Марка Рјуте који су планирани 19. маја, као и на састанку 20. маја са емиром Катара Тамимом бен Хамадом Ал Тани.

Западне земље увеле су неколико пакета санкција Русији због ситуације у Украјини. Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а да су санкције задале озбиљан ударац целој светској економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да се погорша живот милиона људи. Он је додао да актуелна дешавања подвлаче црту испод глобалне доминације Запада и у политици и у економији. Према његовим речима, Русија нема намеру да се изолује, да не могу да је грубо изолују у савременом свету.

Председник Русије је 31. марта потписао указ према коме непријатељске земље убудуће гас треба да плаћају у рубљама. Руски лидер је наложио компанији „Гаспром“ да пребаци уговоре у рубље. Он је поручио да ће Русија наставити да испоручује гас у складу са уговореним количинама и ценама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/rs.sputniknews.com