Русија Србија

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ: Следеће недеље кључан разговор Путина и Вучића! Ево о чему се ради

Фото: Јутјуб

ПРЕДСЕДНИЦИ Руске Федерације и Србије Владимир Путин и Александар Вучић имаће следеће недеље телефонски разговор који ће бити пресудан када је реч о гасном аранжману између две државе – сазнају „Новости“.

Како преносе наши добро обавештени извори, од исхода овог разговора зависиће колику цену за плаво гориво ће убудуће плаћати наша држава и на колико ће уговор бити орочен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Актуелни десетогодишњи аранжман истиче 31. маја и начелни преговори двеју страна на нивоу компанија су започети, али се очекује да двојица државника ставе печат и да прецизирају услове под којима ће Србија добијати плин пред једну од најнеизвеснијих зима у последњих неколико деценија, имајући у виду да свет потреса јака енергетска криза због рата у Украјини и санкција које је против Москве увео запад.

То овом разговору даје додатну тежину, јер је Београд с једне стране притешњен отвореним захтевима европских земаља и САД да се придружи казненим мерама против Русије, а с друге стране наша држава је стропроцентно зависна од гаса који стиже из највеће државе света.

Зато је пред првим човеком Србије изузетно важан разговор који може да има и политичке и економске последице по нашу државу. Подсетимо, Србија је до сада стратешки важан енергент плаћала по цени од 270 долара за 1.000 кубика. Процене су да је такав аранжман немогуће задржати, имајући у виду енорман скок цена плавог горива на светским берзама.

Опет, наша страна се нада да Руси неће прибећи екстремној варијанти по којој бисмо гас плаћали између 900 и 1.000 долара за 1.000 кубика што би било погубно за нашу индустрију. И управо у том пажљивом одмеравању економских и геополитицких разлога, као на апотекарској ваги, јесте деликатност Вучићеве позиције пред веома важан разговор са лидером из Кремља.

 

Извор: Новости.рс