Свет

МЕДИЈИ: Због подршке Украјини, Русија запретила да ће збрисати Британију са лица земље

Познати руски ТВ водитељ запретио је да ће Русија употребити нуклеарни ракетни систем „Сармат“ да збрише Британију са лица Земље због подршке Украјини, пише The Sun.

Апокалиптична ракета РС-28 Сармат је способна да постигне брзину од преко 17.700 километара на сат и да носи 15 бојевих глава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са само једним поготком, ова ракета може у потпуности да опустоши подручје величине Уједињеног Краљевства.

У језивом упозорењу, про-путинов ТВ водитељ Владимир Соловјев запретио је да ће Британију избрисати са лица земље овим језивим оружјем.

Како се испоставило, један Сармат је довољан за једну Велику Британију“, рекао је Соловјев.

Водитељ који делује као Путинов гласноговорник на једном од ТВ канала под контролом Кремља рекао је да је Велика Британија била „нешто прилично непристојна“ у вези са британском помоћи Украјини.

Русија је већ запретила да ће ударити на војна постројења у Уједињеном Краљевству у вези са чињеницом да шаље оружје Украјини.

Западне земље шаљу хуманитарну помоћ, оружје и војну опрему у Украјину, али су до сада одбијале да тамо пошаљу своје војнике или да створе зону забране летова.

Британија снабдева Украјину противтенковским оружјем и противваздушним ракетним системима и планира да тамо пошаље оклопне транспортере Стормер да помогну Украјини у њеној борби против Русије.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да би Москва могла да дозволи ударе на земље чланице НАТО. Министарство је оптужило алијансу за „доливање уља на ватру“ и упумпавање оружја у Украјину.

У интервјуу Соловјеву, шеф руске свемирске агенције Роскосмос Дмитриј Рогозин, који је и близак Путинов сарадник, рекао је да ће „укупно Русија имати 46 стратешких борбених система Сармат“.

„Све иде по плану“, додао је Рогозин.

Путин је назвао развој овог новог ракетног система – који је успешно тестиран у априлу – „великим, значајним догађајем“ за руску одбрамбену индустрију.

Он се похвалио да ће ракете Сармат „размишљати о онима који у жару помахнитале, агресивне реторике покушавају да угрозе нашу земљу“.

„Нови комплекс је способан да савлада сва савремена средства противракетне одбране“, наставио је Путин.

„Нема аналога у свету и неће их бити још дуго.

Верује се да ова интерконтинентална балистичка ракета има највећи домет међу постојећим ракетама.

У априлу је Русија успешно извела пробно лансирање Сармата. Видео снимци ових тестова показују како ова џиновска ракета избија из подземног рудника, обавијена облацима пламена.

Прелетела је скоро целу Русију – то је 5800 километара – за само 15 минута, што је изазвало задовољан осмех на Путиновом лицу.

Затим је, према изворима у руском Министарству одбране, ракета стигла у дату област на полигон Кура на полуострву Камчатка.

Бојеве главе ракете Сармат су способне да се одвоје од главног тела од 100 тона и затим надзвучном брзином лете ка својим циљевима.

Ове бојеве главе су 1.000 пута моћније од бомби које су Сједињене Државе бациле на јапанску Хирошиму и Нагасаки током Другог светског рата.

У међувремену, руски министар спољних послова је недавно упозорио да већ постоји „стварна“ опасност од нуклеарног светског рата и да су британско и НАТО оружје већ „легитимне мете“ у Украјини.

Сергеј Лавров је рекао да је ризик од покретања трећег светског рата сада прилично значајан, додајући да Запад заправо води посреднички рат против Москве уз помоћ Кијева.

Лавров је оптужио снаге НАТО-а да „доливају уље на ватру“ и „пумпају Украјину оружјем“.

У интервјуу руским новинским агенцијама, Лавров је рекао: „Ово је наша принципијелна позиција, ми полазимо од ње“.

„Сада су ризици веома, веома значајни.

„Заиста не бих волео да се ови ризици вештачки надувају, а много је оних који их желе. Опасност је озбиљна, реална је, не може се потценити.

Лавров је оптужио Запад да намерно покушава да исцрпи руску војску и лиши је способности да води рат. Тај потез министар је назвао „илузијом“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs