Регион

МЕЊА СЕ ТОК РАТА У УКРАЈИНИ! Појавило се оружје које ће имати кључну улогу…

Западна артиљерија која је преплавило Украјину промениће рат са Русијом и донети дугу битку са оружјем дугог домета. Обе стране биће приморане да постану окретније како би избегле значајне жртве, амерички званичници и војни аналитичари предвиђају

Шира артиљеријска битка прати неуспели покушај Русије да брзо заузме главне украјинске градове, укључујући престоницу Кијев. Долази у тренутку када се владе председника Володимира Зеленског и његових западних добротвора припремају за оно што се очекује да ће бити велика офанзива у региону Донбаса. Очекује се да ће се у том сукобу користити топови дугог домета који су централни део руског арсенала и који су већ коришћени за разорне нападе на Маријупољ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амерички министар одбране Лојд Остин, говорећи заједно са својим канадским колегом у Пентагону у прошли четвртак, рекао је да ће се артиљерија великог домета показати „одлучујућом“ у следећој фази рата. Очекује се да ће администрација Џоа Бајдена, која заједно са Канадом обучава мали број украјинских војника како да управљају десетинама хаубица калибра 155 мм које су обе земље обећале да ће обезбедити, одобрити пребацивање још веће количине артиљерије у Украјину у наредним данима.

Сви се уздају у „Цезар“

Америчке и канадске хаубице које иду за Украјину вуку се на приколицама, док оне које је обећала Француска — системи познати као самоходне хаубице Цезар — испаљују исте експлозивне метке калибра 155 мм, али из задњег дела шасије камиона.

Сама Америка је већ обећала Зеленском скоро 190.000 артиљеријских метака, плус 90 хаубица које ће их испаљивати. Више од половине је већ стигло у Украјину.

Нови захтев Конгресу да обезбеди 33 милијарде долара за додатну помоћ Украјини укључује предложено финансирање „артиљерије већег домета тежег калибра“, рекао је државни секретар Ентони Блинкен посланицима на Капитол Хилу, иако није открио који су специфични системи у разматрању. Други савезници, попут Британије и Шведске, такође би могли да пошаљу артиљерију, кажу аналитичари.

Артиљерија ће убрзати тактику обе стране

Русија и Украјина су до сада размењивале ватру користећи неке од истих система, укључујући моћни вишенаменски ракетни систем Смерч калибра 300 мм, који може да гађа око 60 километара, и застареле хаубице од 122 мм које су први пут постављене 1960-их. Очекује се да ће увођење разних западних артиљеријских оружја убрзати тактичку промену на обе стране како би се употребило оно што је познато као контра-батерија, у којој војне снаге траже артиљерију свог непријатеља, одређују њену локацију и нападају, кажу аналитичари.

– Желите да пронађете непријатељске хаубице. Желите да поправите њихов положај. А онда желиш да их докрајчиш. То је суштина циљања – рекао је за „Вашингтон пост“ Џорџ Флин, пензионисани генерал маринаца и бивши артиљеријски официр.

Након што артиљеријска јединица нападне противника, треба да настави да се креће, рекао је Флин.

– Једном када уђете у контра-батеријску борбу, пуцате и јурите. Не задржавате се и не дозволите да будете мета – објаснио је.

Способност Украјине да гађа руске артиљеријске јединице посебно је важна, кажу аналитичари, због показане спремности Кремља да напада градове и насеља, уништавајући инфраструктуру.

– Само постојање већег броја украјинских артиљеријских јединица које изводе противбатеријску ватру ограничиће способност Русије да седи, гомила муницију и уђе у град – рекао је Скот Бостон, бивши теренски артиљеријски официр америчке војске који проучава руску војску.

Пентагон је прошле недеље оценио да Русија није била толико ефикасна колико би желела у употреби артиљерије великог домета. Високи званичник одбране је приметио да, пошто Запад наставља да шаље толико артиљерије у Украјину, ово би могло да се заврши уз „мало борбе“.

Запад то и хоће!

Артиљеријске јединице се често маскирају камуфлажом или другим облицима заклона, а може бити потребна мешавина обавештајних података, беспилотних летелица и радара да би се уочили. Запад даје Украјини беспилотне летелице и противбатеријски радар да би управо то урадили.

Зеленски је такође затражио неки облик ракетне артиљерије са вишеструким лансирањем, као што је високо прецизан ракетни систем високе покретљивости М142, познат као ХИМАРС, који користе америчка војска и маринци. Такво оружје брзо лансира метке, што је корисно за пуцање на непријатељске артиљеријске снаге пре него што се пребаце, рекао је Марк Канцијан, пензионисани пуковник маринаца.

Украјински званичници су такође тражили више самоходних хаубица уместо вучног оружја као што је М777. Украјински званичник, говорећи под условом анонимности, рекао је да, иако се чини да је лакше обављати одржавање и пронаћи делове за хаубицу М777, она је подложнија руској противбатеријској ватри од самоходних хаубица, попут војног М109 Паладин.

Испорука западне артиљерије у Украјину је важна делимично зато што омогућава Украјини да пронађе замене за своје системе из совјетске ере. Пољска, Бугарска и неколико других НАТО савезника их производе, али много више земаља производи муницију за западно оружје.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Блиц