Свет

Много сам забринут! Бил Гејтс УПОЗОРИО цео свет

Мултимилијардер је у интервјуу за Си-Ен-Ен изјавио да је много забринут због економског стања у целом свету

Мултимилијардер Бил Гејтс је у интервјуу за Си-Ен-Ен изјавио да је много забринут због економског стања у целом свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оценио је да следи период успоравања економског развоја.

Ово је изјавио одговарајући на питање како очекује да ће напад Русије на Украјину утицати на глобалну економију у следећих неколико година, преноси Клиx.

– То се дешава на врхунцу пандемије током које су дугови држава већ веома високи и када постоји проблеми у ланцу снабдевања. Изгледно је да ће убрзање инфлације, која већ постоји у богатим државама, и раст каматних стопа резултирати успоравањем економије – казао је.

Гејтс је нагласио да постоје аргументи који га много брину.

Америчко Министарство финансија и централне банке земаља широм света су повисиле каматне стопе како би ублажиле инфлацију. Поједини сматрају да је раст каматних стопа пребрз, те да то може узроковати рецесију.

Банке са Вол стрита немају исто мишљење о томе колико ће економија бити озбиљно погођена инфлацијом те да постоје озбиљни показатељи да је инфлација већ на врхунцу, преноси Бизнис инсајдер.

Нуријел Рубини, познатији и као Др. Пропаст због успешног предвиђања кризе 2008. године, је у више наврата ове године истакао да свету прети стагфалциона криза налик оној 1970.-их.

Како је он навео у једном свом чланку овог лета: “Остављени смо са најгорим и из кризе седамдесетих и кризом после 2007. године. Показатељи дуга су много већи него 1970-их, а комбинација лабавих економских политика и негативних шокова у понуди ће пре подстаћи инфлацију, тако стварајући услове за “мајку стагфлационих дужничких криза” у наредних неколико година”.

Како је Рубини писао о сценарију “стагфлација” , “инфлацију би наставиле да хране лабаве монетарне, кредитне и фискалне политике. Централне банке, ухваћене у клопку дуга, због високог односа јавног и приватног дуга, мучиле би се да нормализују инфлацију, а да не доведу до краха финансијског тржишта.”

– Штавише, средњорочни шокови у снабдевању би додатно успорили раст и подигли цене производње, те на тај начин повисиле инфлаторни притисак. Такве шокове може да произведе деглобализација, раст протекционизма, балканизација глобалних ланаца снабдевања, све већа просечна старост у развијеним земљама, раздор Кине и Америке, ефекти климатских промена, пандемија, сајберратови и реакције на растућу неједнакост, написао је Рубини тада.

 

 

 

 

 

 

Извор: CNN