Свет

„МОРАМО ДА КУПУЈЕМО ПУТИНОВУ НАФТУ, ДА НЕ БИ ВИШЕ ПРОФИТИРАО“: Дволично објашњење Лајенове

ПРЕМА Урсули фон дер Лајен – председници Европске комисије – Европа данас наставља да купује руску нафту само да би ускратила Путину још већи профит, спречавајући Москву да понуди такву нафту коју је купила Европска унија светском тржишту и „профитира од скока цена ”.

Ову занимљиву логику којом се води Европа по питању куповине руске нафте, шефица Европске комисије представила је у интервјуу за „Ем-Ес-Ен-Би-Си“.

– Да бисмо спасли Европу од Путина, морамо наставити да купујемо руску нафту. Јер ако не урадимо, Путин ће то продати на другом месту и више профитирати од поскупљења, па боље да купимо руску нафту, а не да он профитира – навела је Фон Дер Лајен у овом интервјуу.

Европа не може да се сложи око шестог пакета санкција

Подсетомо, како је пренео Танјуг, ни месец дана након што је предложен од стране Европске комисије, шести пакет санкција против Руске федерације није усвојен у ЕУ, због противљења Мађарске на најављени ембарго на увоз нафте из Русије.

Брисел и земље чланице су у свакодневним контактима у циљу проналажења решења, а на столу је и опција увођења ембарга на нафту која се довози танкерима, док би могли бити изузети копнени нафтоводи, на које се Мађарска, али и неке друге земље чланице, највише ослања.

У дипломатским изворима у Бриселу наводе да су у оквиру припрема за предстојећи специјални самит ЕУ, који ће 30. и 31. маја бити одржан у Бриселу, интензивирани и разговори о постизању компромисног решења за реализацију шестог пакета санкција, укључујући и ембарго на нафту.

Амбасадори земаља чланица састаће се 29. маја, дан пред самит у Бриселу, са циљем да дођу до усагалшеног текста закључака које би лидери требало да подрже на састанку у понедељак и уторак.

Фон дер Лајен: „Не би требало подизати лажне наде“

Део званичника ЕУ, на челу са председником Европског савета, Шарлом Мишелом, оптимистичан је у погледу постизања споразума око шестог пакета санкција чак и ”пре самита”, док председница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен, оцењује да не би требало ”подизати лажне наде”, односно да о ”санкцијама неће бити речи на самиту”.

Да о ембаргу на нафту неће разговарати са колегама на самиту лдера ЕУ поручио је и премијер Мађарске, Виктор Орбан.

Мађарски вето

Званична Будимпешта је свој вето на потпуни ембарго на нафту из Русије ”допунила” проценом да би јој за прекид зависности од руске нафте требало између 15 и 18 милијарди евра из фондова ЕУ.

У ЕУ и даље разматрају да ли је могуће доделити такав новац Мађарској, посебно имајући у виду ситуацију да се Будимпешта већ дуже време налази под европском ”лупом” због питања владавине права у земљи, што је условљено издвајањима из ЕУ фондова.

Као друга могућност ”заобилажења” мађарског вета разматра се идеја о увођењу ембарга на нафту која из Русије у ЕУ стиже бродовима, што би изузело Мађарску и мањи број земаља које се ослањају на снабдевање кроз нафтоводе.

Ионако замршеној ЕУ једначини у овом случају ”уље на ватру” је додала саветница украјинског министра енергетике, Олеана Зеркал, која је Будимпешти поручила да Украјина ”има у рукама” нафтовод ”Дружбу”, којим се испоручује руска нафта до Мађарске, а коме се, према њеним речима ”нешто може догодити”.

 

Извор: Новости.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031