Свет

Најновија вест! МАЂАРСКА НЕ ОДУСТАЈЕ: Европа још увек без договора о ембаргу

Данас после подне почиње дводневни самит ЕУ посвећен Украјини и последицама рата.

Амбасадори држава чланица ЕУ нису ни јуче успели да постигну сагласност око шестог пакета санкција против Русије, а нови састанак предвиђен је за данас пре посебног самита о Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одбор сталних представника (Coreper), који чине амбасадори држава чланица, покушали су у недељу поподне да дођу до консензуса о шестом пакету санкција, који укључује забрану увоза руске нафте, али без успеха.

Данас после подне почиње дводневни самит ЕУ посвећен Украјини и последицама рата.

Протеклих дана, Coreper је интензивно заседао покушавајући да постигне консензус како би се до почетка самита то питање скинуло с дневног реда.

Истовремено, Европска комисија је потврдила да је на сто ставила допуњени предлог према којем би се до краја године забранио увоз руске нафте која се допрема бродовима, док би се нафта која стиже у ЕУ нафтоводом „Дружба“ још неко време могла увозити, како би се олакшала ситуација земљама без излаза на море, које су прилично зависне од руске нафте.

Савет Европе биће сутра кратко упознат с тим предлогом, а договор се очекује на нивоу Corepera следеће седмице – рекао је извор из Европске комисије.

Ако такав предлог и прође, поставља се питање хоће ли онда земље које сирову нафту добију преко нафтовода „Дружба“ након прераде моћи да је ставе на јединствено европског тржиште, будући да би то могло да наруши равноправност на истом тржишту.

Европска комисија је још почетком овога месеца предложила шести пакет санкција против Русије, али након готово месец дана преговора, договора још нема. Главна препрека је Мађарска, која тражи изузеће од забране увоза руске нафте или велику финансијску компензацију за свој пристанак на шести пакет санкција.

Мађарска је тиме нагризла европско јединство, које се сматра једним од темељних претпоставки за успјешно супротстављање агресивној политици руског председника Владимира Путина, пише See biz.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com