Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Прва земља у ЕУ увела карантин

Белгијске власти прве у Европи одредиле карантин у трајању од 21 дана за заражене мајмунским богињама.

За сада је званично од те заразне болести оболело троје људи у Белгији, док се случајеви мајмунских богиња шире Европом. Четврти случај у Белгији је излован у недељу, а главни вирусолог те земље је путем Твитера рекао да је та особа била на истом догађају као и претходне три – на међународном фестивалу хомосексуалаца у Антверпену.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сматра се да је могуће да је зараза по Европи кренула и од одржавања Гран Канарија прајд фестивал на Канарским острвима на ком је било око 80.000 људи из целе Европе.

Мајмунске богиње се, како кажу здравствени стручњаци, не преносе тако лако између људи, а пролазе углавном без озбиљнијих симптома.

Уобичајени симптоми су температура, главобоља, отекли лимфни чворови, болови у леђима и мишићима, уз појаву осипа, односно пликова по телу. Симптоми се појављују за недељу до две од тренутка инфицирања.

До сада су мајмунске богиње регистроване и у Норвешкој, Француској, Шпанијии, Немачкој, Великој Британији, Италији, Португалу, Шведској, Канади, Израелу, Аустралији и Америци.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92

Ознаке