Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! „Време је за акцију“: ЕУ покреће војску?

Није први пут да Брисел размишља о својим војним снагама, али је, по речима Ђозепа Бореља сада време за акцију.

Улагања у одбрану имају озбиљне недостатке, истакао је европски шеф дипломатије, додавши да је „у питању позив на буђење“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЕУ мора да делује и да брзо реагује на тренутну ситуацију, а сарадња чланица да буде од индустријске до оперативне, поручио је Борељ.

Европски шеф дипломатије је истакао да ЕУ, да би подржала Украјину, мора прво да повећа сопствене капацитете и да „преузме више одговорности за своју безбедност.“ Истакао је да тренутно најважнији проблем практичне природе.

„Морамо да допунимо наше залихе, наш војни материјал, јер пружамо велику подршку Украјини у муницији, транспорту, заштити снага. Морамо да купујемо заједно, као што смо радили са вакцинама и као што то желимо са гасом“ казао је Борељ.

„Европљанима је било удобно под кишобраном САД и НАТО. Порука је сада да морамо учинити више.“

Зато је предложено стварање Заједничке радне групе за набавку, а ЕУ је предвидела финансијске подстицаје за државе чланице које у томе учествују.

Навео је да су разлике између САД и Европе у издвајању за наоружање очигледне и да тај тренд недовољних инвестиција и смањења буџета мора да се прекине. Имајући у виду да је питање одбране у домену надлежности држава чланица, истакао је да постоје значајни трошкови дуплирања логистике. На средњорочном плану поручио је да је потребно повећање постојећих капацитета и у квалитету и у квантитету. Нагласио је да су потребни модерна противваздушна одбрана, беспилотне летелице, способности за пуњење горивом у ваздуху, тенкови и оклопна возила, обалска одбрана, ојачане сајбер и космичке способности. Поручио је и да треба да се оснажи европска војна индустрија.

„КАД смо представили „Стратешки компас“, наслов је био „Европа је у опасности“. У то време, пре руске агресије на Украјину, људи су се смејали. Сада је, нажалост, опасност веома очигледна, а немилосрдни напад Русије на Украјину показао је свим европским грађанима да је рат на нашим границама „, поручио је Борељ.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс

Ознаке