Свет

НАТО АВИЈАЦИЈА НА ГРАНИЦИ РУСИЈЕ И УКРАЈИНЕ

Северноатланска алијанса је уочи руског напада на Украјину, а посебно после 24. фебруара значајно увећала своје борбене ефективе на својим источним границама према Русији. Осим копнених и поморских снага увећана је и ваздухопловна компонента НАТО, са посебним нагласком на чланице које се директно граниче са Русијом и Украјином.

Осим борбене компоненте НАТО је посебан нагласак дао на извиђачко осматрачке платформе које лете свакодневно 24 часа осматрајући украјинску границу, али и држечи под контролом и Балтик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је навела ова организација дневно у ваздуху се нађе и по 30 борбених и извиђачких авиона, као и летелица за подршку на небу. Осим из база на копну, ангажовани су и носачи авиона чак три државе (САД, француске и Италије) од нуклеарних до оних са класичним погоном.

Део извиђачких авиона на своје мисије над истоком Европе полеће из базе Ферфорд у Великој Британији коју користи како британско, тако и америчко ваздухопловство.

На крајњем истоку посебно од почетка рата у Украјини ваздухопловна компонента је ојачана и на истоку Европе пре свега у Румунији која се граничи са Украјином и према суедној Молдавији и Црном мору, док у Бугарској летелице чланица Алијансе заједно са бугарском авијацијом контролишу обале Црног мора.

Иначе, све операције се изводе Центра за ваздушне операције у Уедему -СР Немачка.

На Балтику ваздушни простор Естоније чувају Белгијско и Француско РВ са летелицама Ф-16 , Мираж и Рафал. Ваздушни простор Летоније и Литваније чувају РВ Шпаније, Чешке и Пољске са борбеним авионима Ф-18 и Eurofighter Tayphoon 2000, ЈАС-39 Грипен и Ф-16. Ваздушни простор Пољске осим пољских ловаца Ф-16 ту су такође амерички ловци Ф-35, Ф-15 и Ф-16, као и извиђачке борбене платформе које прате авио танкери КЦ 135 Р и КЦ 10.

Ваздушни простор Мађарске и Словачке контролишу борбени авиони те две земље МиГ-29СД и Јас -39 Грипен Ц.

За контролу и осматрање Румунског ваздушног простора осим румунског РВ са њиховим ловцима Ф-16 за патроле уз границу са Украјином и Молдавијом ангажовани су РВ САД, Велике Британије и Италије са борбеним авионима Ф-35, Ф-15, Ф-16, Jurofighter Tayphoon 2000, који подједнако користе ваздухопловства Италије и Велике Британије, а недавно им се прикључио и Португал.

У Бугарској осим њиховог РВ које поседује ловце МиГ-29 ангажовани су и борбени авиони Холандије Ф-35.

НАТО је такође навео и детаљно све типове летелице које користи тај војнополитички савез у патроли над истоком Европе

НАТО

E-3 Awacs, стратешки извишачке беспилотне летелице RQ-4 Globalhawk и авио танкери који се воде на саму Алијансу

САД

РВ у Европи користи следеће типове борбених авиона:

Ф-35, Ф-18, ЕА-18, Ф-16, Ф-15, стратешке извиђачке дронове RQ-4, летеће радарско-осматрачка станице Е-8Ц  Joint Stars, стратешки бомбардери Б-52 у бази Ферфорд, шпијунски авиони У-2, као и летећи авио танкери КЦ-46А, КЦ-135 и борбени дронови MQ-9 Rapier

Румунија

Ф-16

Шпанија

Ф-18

Француска

Мираж-2000-5, Рафал Ф-3, радарско осматрачка станица Е-3 Авакс

Италија

Авио танкер КЦ 767 и борбени авиони Eurofighter Tayphoon 2000

Данска

борбени авиони Ф-16

Белгија

Борбени авиони Ф-16

Пољска

Борбени авиони Ф-16 и ловци МиГ-29

Турска

Авио танкери КЦ-135

Велика Британија

Ф-35, Eurofighter Tayphoon 2000, извиђалки авиони RC-135W, А-300 и противподмирнички авиони П-8 Посејдон

Немачка

Борбени авиони Eurofighter  2000, транспортни авиони А-400 М и морнаричко-патролни авиони ПЦ-3

Словачка

Борбени авиони МиГ-29

Мађарска

Борбени авиони ЈАС-39 Грипен

Чешка Република

ЈАС-39 Грипен

Бугарска

Борбени авиони МиГ-29

Према последњим информацијама НАТо на истоку Европе ангажовао је укупно 130 разних летелица чији је циљ како НАТО наводи улога у одвраћању Русије од „злих мера“, као и заштита савезника и чланица Алијансе који се директно граниче са Русијом или се у близини налазе велики руски војни капацитети.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс