Свет

НАТО РАСПОРЕЂУЈЕ НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ НА ГРАНИЦУ СА РУСИЈОМ?

За сада нема интереса за распоређивање нуклеарног оружја или отварање база у Финској.

Финска премијерка Сана Марин рекла је да приступање њене нације НАТО-у не би укључивало обавезу да угости НАТО војне базе или нуклеарно оружје. Уопште не разговарамо о тој теми, рекла је она италијанским новинама током радне посете Риму у среду. Подсетимо, и Финска и Шведска су поднеле захтев за чланство ове недеље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Владајућа Шведска демократска партија јасно је ставила до знања прошле седмице да ће, иако подржава тражење чланства у НАТО-у, одолети ако јој буде затражено да угости страно нуклеарно оружје или војне базе. Ни Финска, приметио је италијански лист Коријере дела Сера, се није обавезала на тако нешто.

„Нико нас не тера и нико нас не форсира да угостимо нуклеарно оружје или базе ако их ми не желимо“, рекла је она и додала да ће у оба случаја одлука бити на Финској. „У Финској имамо закон који забрањује распоређивање нуклеарног оружја на нашој територији. Дакле, претпостављам да ово питање није на столу. Нема интереса за распоређивање нуклеарног оружја или отварање база у Финској“, рекла је Сана, пренео је РТ.

Финска премијерка је рекла да њена нација очекује да ће чланство у алијанси осигурати да рат неће доћи у Финску и означила Русију као „великог агресивног суседа“. Она је додала да Финска верује да јој Русија неће узвратити због придруживања блоку.

„Наш председник Нинисто је разговарао о том питању са председником Путином и његова реакција је била изненађујуће прилично мирна. Тако да се надамо да неће бити акције са руске стране. Али ако их буде, добро смо спремни да се суочимо са различитим ситуацијама, укључујући сајбер или хибридне нападе“, рекла је она.

Москва је рекла да ће извршити неопходне припреме за одбрану од НАТО-а ако Шведска и Финска буду примљене.

Финска је прекинула своју традицију неутралности и поднела захтев за улазак у НАТО, наводећи као разлог руски напад на Украјину. Москва је рекла да би чланство угрозило дуготрајну позицију Финске као посредника, али је Марин рекла да се нада да то неће бити случај.

„Желимо да останемо поштени, осигуравајући да се дијалог настави. У ствари, аплицирање за чланство у НАТО-у доживљавамо као чин мира, а не рата“, рекла је она, пренео је РТ.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО