Свет

„НАТО сад има право да распореди снаге на исток Европе“

„НАТО више није везан ранијим обавезама да се суздржава од распоређивања својих снага у источној Европи“, рекао је заменик генералног секретара Алијансе додајући да Алијанса има право да распореди снаге на Исток Европе.

Москва је „поништила било какав садржај“ Оснивачки акт НАТО-Русија, тиме што је напала Украјину и обуставила дијалог са Алијансом, рекао је Мирчеа Џоана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Оснивачком акту из 1997. чији је циљ био ресетовање односа између Русије и Алијансе, обе стране су се сложиле да раде на “спречавању било каквог потенцијално претећег гомилања конвенционалних снага у договореним регионима Европе, укључујући Централну и Источну Европу“.

“Доносили су одлуке, тамо су се обавезали да неће нападати суседе, што сада раде, и да имају редовне консултације са НАТО-ом, што немају“, рекао је Џоана у литванској престоници Виљнусу.

“Тако да мислим да заправо овај оснивачки акт у суштини не функционише због Русије“, додао је он.

Русија се, како је рекао, практично одмакла од услова споразума из 1997.

“Сада немамо ограничења да имамо чврст став на источном крилу и да осигурамо да сваки квадратни инч територије НАТО-а штити Члан 5 и наши савезници.

Члан 5 НАТО-а је онај који се односи на колективну одбрану, који каже да је напад на једну чланицу напад на све њих.

Џоана није изнео детаље о таквом планираном распоређивању, али је рекао да очекује “снажно, флексибилно и одрживо присуство“.

НАТО је већ 2017. распоредио мултинационалне тактичке групе у балтичке државе и Пољску као меру одвраћања. После руске инвазије на Украјину крајем фебруара, тамо је послато појачање.

Балтичке државе су позвале на веће присуство тамошњих савезника, укључујући и развој бригада које ће заменити мање тактичке групе.

Министри одбране НАТО-а састаће се средином јуна да разговарају о овом и другим питањима, а лидери држава чланица НАТО-а састаће се да одобре евентуалне промене на самиту НАТО-а у Мадриду крајем јуна.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс