Регион

„НЕЋЕ БИТИ МАЂАРСКЕ НИ СРБИЈЕ, ЕВРОПА ПОСТАЈЕ АМЕРИКА“ Орбан шокирао свет

Брисел има тајни план по ком би Европа требало да се претвори у копију Сједињених Америчких Држава. Ако се то догоди, нестаће све националне државе на Старом континенту и уступити место супердржави по узору на САД.

 

Ово је нови-стари мађарски премијер Виктор Орбан изнео у говору пред посланицима у Будимпешти, полажући заклетву након убедљиве победе његове партије Фидес на изборима у Мађарској.

Kако је рекао, ради се о стратегији Брисела која би поништила сваки суверенитет и укинула националне државе. А колико је погодио у мету, можда најбоље сведочи чињеница да највеће западне агенције уопште нису пренеле овај говор.

Остали су неми сви они који толико говоре о слободи штампе, па смо, уместо на Ројтерсу, Еуроактиву или сличним сервисима, о томе шта је Орбан рекао читали у руским, кинеским, индијским медијима…

Злоупотреба моћи

Орбан је оптужио Брисел да злоупотребљава моћ из дана у дан, умањујући суверенитет држава чланица и навео да ће своју земљу одвратити од самоубилачких таласа Запада.

– Брисел свакодневно злоупотребљава моћ и жели да нам наметне ствари које ми не желимо. Руководство ЕУ настоји да смањи суверенитет држава чланица и да изгради сједињене европске државе. У интересу Мађарске је да остане у Европској унији све док може да остане независна и слободна земља. Будимпешта треба да задржи независну политику у оквиру Европске уније, то се исто односи и на чланство у НАТО – поручио је мађарски премијер, који је и раније оптуживао мултимилијардера Џорџа Сороша да ради на спровођењу таквог сценарија.

Бојан Билбија, новинар Политике, истиче да Запад све више врши цензуру и да ЕУ уопште није јединствена, како се наизглед чини.

– Да у Европи и на западу нису укинути Спутњик и Раша тудеј, европска јавност би била обавештена. Али и ово је показатељ да је на западу све присутнија цензура и да се пренебрегавају демократске вредности, по којима су били познати – оцењује Билбија и додаје:

– Сукоб Орбана и Брисела датира одавно. Али Мађар је управо на политици неприкосновеног суверенитета освојио највећи број гласова и потукао противнике који су заговарали да ЕУ нема алтернативу, да сувереност треба да буде укинута зарад стварања неке супердржаве, где би се национална посебност изгубила. Многи се противе таквом концепту, Орбан само отворено указује на то и зато не одговара Бриселу. Јер када се разгрне тај површински слој, ЕУ заправо није нимало јединствена, већ се испод стола свака држава шутира да би остварила своје интересе и узела што већи део колача – додаје он.

Kао федерација

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност истиче да пет држава заговара федерализацију Европе.

– ЕУ се већ дужи низ година суочава са дилемом да ли да крене ка федерализацији или ка јачању држава чланица. Kонсензус по овом питању још не постоји. Виктор Орбан заговара принцип уједињене Европе са четири заједничке политике, слободног протока људи, роба, услуга, капитала, док би се остала питања решавала на нивоу држава чланица. С друге стране, постоје гласови у Паризу, Амстердаму, Берлину, Риму, Мадриду, који говоре о неопходности формирања федеративне државе ЕУ јер сматрају да је то једини пут у глобализованом свету. Још не постоји превласт ниједног од ова два концепта и политичке дискусије ће се наставити и у годинама које следе – наводи Рајић.

Форсирао проширење Вишеградске групе

Подсетимо, Виктор Орбан годинама је, све до рата у Украјини, свим силама промовисао проширење Вишеградске групе (В4), која је унутар Европске уније окупила четири земље сличних интереса (Мађарска, Словачка, Пољска, Чешка).

Према његовој идеји, требало је да В4 ојачају Румунија и Србија, о чему се писало у неколико наврата.

Међутим, након што је Русија ушла у Украјину, када су уведене санкције Москви, ставови земаља В4 по том питању су почели да се разилазе.

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031