Свет

НЕМАЧКА УДАРИЛА НА РУСИЈУ: Запад је „спреман у сваком тренутку“

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок оптужила је Русију да уништава дијалог са западним земљама.

Али, и да канали везе остају и размена мишљења треба да се настави.

„Дијалог мора увек да постоји. Ако у свету, чак и у тешком свету, нема дијалога, онда је то крај коегзистенције. Ми се, као Европљани, као трансатлантски одбрамбени савез, залажемо за међународни поредак који је израстао из тога да су се људи заједно сложили шта је међународни поредак. Али смо на тежак начин сазнали да је последњи облик дијалога који је постојао, односно ОЕБС, да је тај последњи формат дијалога поткопала руска страна“, истакла је Бербокова на конференцији за новинаре након неформалног састанка министара спољних послова НАТО-а у Берлину.

Министарка је такође оптужила Русију за нападе на посматрачку мисију ОЕБС-а у Украјини.

„То значи да је европски мировни поредак који смо покушавали да ојачамо, односно платформа за размену мишљења, дијалог у оквиру ОЕБС-а, у најширем смислу речи уништен, тако да нисмо имали избора, већ да јасно покажемо да стојимо на страни Украјине, да је подржавамо војним средствима да би она могла да се одбрани. Ипак, иако смо морали да се суочимо са чињеницом да је руска страна уништила сваки облик дијалога, срушила европски мировни поредак, и даље имамо разне канале (дијалога)“, објаснила је она.

Као канале дијалога она је навела директне преговоре између лидера западних земаља и руског председника Владимира Путина. Према њеним речима, западне земље су за такав дијалог „спремне у сваком тренутку“ како би се окончао сукоб у Украјини.

Извор: sputniknews

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031