Свет

НЕМЦИ У ШОКУ: Русија узима део “Северног тока 2” за себе и Немачка га неће добити више никад

Фото: Јутјуб

Гаспром одузима Немачкој шансе да у потпуности напуни Северни ток 2 планом да искористи своје капацитете у Руској Федерацији.

Ово је изјавио заменик директора Фонда за националну енергетску безбедност Алексеј Гривач.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Капацитети Северног тока 2 на територији Руске Федерације биће делимично искоришћени за снабдевање гасом руског северозапада.

Газпром је овај план изнео на свом званичном Телеграм каналу.

Према Гривачу, није реч о морском, већ искључиво о копненом делу пројекта. Главни разлог за ову одлуку концерна била је неизвесност око времена пуштања гасовода у рад.

Формално, његов радни век је 50 година, али нема јасно видљиве конструктивности Немаца по питању СП-2, па Гаспром жели да искористи инфраструктуру која је већ спремна за потребе Русије.

Потез Гаспрома са Северним током 2 потенцијално штети интересима Немачке, чије потребе за гасом само расту.

Експерт је подсетио да након што се руски део пројекта преоријентише на потребе Руске Федерације, Немци неће имати повратка, а пре изградње нових објеката моћи ће да добију само 50 одсто планираног из СП-2.

„Чак и ако одједном кажу: „Преомислили смо се, покрећемо СП-2“, добиће одговор из Гаспрома: „Сада ће бити могуће покренути само једну линију од две“.

Иако су обе линије Северног тока 2 сада спремне за снабдевање гасом, да би се у потпуности напунио, биће потребно обновити копнену инфраструктуру у Русији како би се овај пројекат довео до пуног капацитета, али то ће се десити тек за пет година.

А оно што је сада требало да буде испоручено Немачкој биће укључено у пројекте за развој потрошње гаса у Русији“, рекао је Гривач.

Европска унија покушава да седи на две столице, изјављујући да жели да одбије било какве руске испоруке, али не може да заустави увоз гаса из Руске Федерације.

У пракси, обим пријава за енергенте Гаспромових партнера из Европе расте. Очигледно, ЕУ покушава да направи залихе гаса како би након пуњења складишта објавила нека ограничења за плаво гориво.

Ипак, то су игре ЕУ које је Москва одавно прозрела и на њих ће адекватно одговорити.

Извор: Wебтрибуне.рс