Србија

НЕСТАШИЦА ИЛИ НЕШТО ДРУГО? Зашто на свим рафовима нема шећера од килограм?

Foto-Pixabay.com

Ових дана у већини продавница шећера у паковању од килограм скоро да је немогуће наћи, а и тамо где се појави брзо нестане јер се купује у великим количинама. Разлог за то су накупци и ограничена цена од стране Владе од 83 до 90 динара.

Ситуација је боља за већа паковања јер за њих не важи Уредба о ограничењу цена, али је гора за новчаник грађана јер их у том случају шећер по килограму дође од 140 па чак до 190 динара. Они који су пак покушали да за своје заслађење утеху нађу у шећеру у коцкама, такође нису имали много шансе јер је и он постао дефицитаран, а ако га и нађу могли би да га плате и преко 200 динара за килограм.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Произвођачи и представници надлежних институција тврде да је несташица вештачки изазвана односно да постоје индиције да накупци пазаре велике количине, које затим препродају знатно скупље.

Истовремено, оваквој ситуацији “кумују” и индустрија и посластичари, који уместо џакова, које су до сада куповали, због знатно виших цена, сада набављау значајно јефтинија паковања од килограм. Све то неке трговце је натерало да ограниче продају паковања од килограм због чега долази и до инцидената у неким продавницама.

Због такве ситуације, према сазнању „Блиц Бизниса“ Министарство трговине данас би требало да донесе смернице како да ублажи овај проблем. Ово тим пре, јер подаци показују да је у првих двадесет дана маја добављачима испоручено дупло више шећера у паковањима од килограм него у истом периоду прошле године . И поред тога, полице су и даље углавном празне, а стручњаци тврде да хитно треба реаговати односно скунути шећер са листе неопходних животних намирница, што би подразумевало и веће цене.

– Неко је пустио информацију да ће бити несташице шећера, и људи су навалили да купују и испразнили рафове. Сада уместо у рафовима шећер је у кућним резервама а у продавницама је тек понеки џак од 10 килограма. Шећер није неопходна животна намирница, као уљарице, пшеница и мислим да он треба да се скине са те листе и да се цена слободно формира. Тада ће и доћи до смањења набоја на тржишту. Поред тога треба да се извуку све робне резерве и да се види где је запело, код трговаца или произвођача – каже агроаналитичар Милан Простран.

Слично мишљење има и Бојан Станић из Привредне коморе Србије.

– Када имате релативно дуго ограничење цене, а код нас је тако још од новембра прошле године, долази до дефицита јер је економија релативно рационална и тражи простор како да заобиђе ограничења. Не може се дуго држати ограничење. Средње решење је повремено ограничити цене на вишем нивоу, као што се примењује за гориво. Не може доћи до несташице шећера зато што смо ми извозник шећера и имамо га у довољним количинама, али је чињеница да мора доћи до раста цене, бар за ниво инфлације, а вероватно и више – неких 20 процената. Држава свакако има средства да спречи да не дође до значајнијег и експлозивног раста цена основних намирница – рекао је Станић.

Произвођачи: То је логистички проблем

– На тржишту има довољно шећера и реч је о логистичком проблему. Ми испоручујемо шећер по уредби коју је донела влада и не видим никакав проблем. Што се тиче производње и потрошње, све је у реду. Имамо шећера и више него што можемо да потрошимо те би Уредбу о ограничењу цена основних животних намирница можда требало прилагодити, па чак на неки начин ограничити куповину да би се спречиле злоупотребе – рекао је Слободан Кошутић директор компаније “Суноко” за Политику.

Извор: Блиц

Ознаке