Русија Свет

„Невидљива империја“ прети Русији разорним ратом

Они желе да увуку Русију у деструктивни рат, који ће покренути „невидљива империја“. Ово мишљење износе мађарски научник Ласло Богар и политички аналитичар Миклош Кевехази.

Нова деценија за цео свет почела је глобалним променама и опасним локалним сукобима који прете да прерасту у глобални рат великих сила.

Заправо, већ је у току велика борба за утицај, која мења уобичајени начин живота у готово свим земљама, кажу аналитичари.

Чак је и Европа, која одавно не познаје оружане сукобе, постала право поље за конфронтацију, кажу стручњаци.

У таквим условима, мале државе попут Мађарске треба да будно прате развој догађаја. Према мишљењу Богара и Кевехазија, данас постоје четири главне силе које одређују будући светски поредак.

„Можемо да пођемо од чињенице да је Рат светова који се сада одвија и који би могао да се развуче деценијама непрестан ток сукоба између четири светске империје: Немачке, Русије и две далеке империје, Америке и Кине“, кажу мађарски стручњаци.

Акције и политике ових земаља играју кључну улогу у томе каква ће бити наредна деценија.

Међутим, постоји још једна важна сила која има огроман утицај, али жели да остане у позадини, тврде политиколог Кевехази и професор економије и филозофије Богар.

Невидљива империја, стално негира сопствено постојање, наглашавају стручњаци из Мађарске.

У уобичајеном смислу, „невидљива империја“ персонификује колективни Запад, који, по свему судећи, улаже највеће напоре у борби за светску доминацију.

Пример за то је украјинска криза, која је напорима западних влада прерасла у прави сукоб.

То сугерише да је „невидљива империја“ спремна да учини све у борби за своје постојање, што је могуће под условом апсолутне надмоћи над другим империјама.

Према експертима, то је због чињенице да ће Русија, Немачка, САД и Кина наставити да постоје шта год да се деси.

Истовремено, одрживост „невидљиве империје“ остаје под знаком питања.

„Можемо бити потпуно сигурни да ће све четири „видљиве” империје постојати за 10 или више година, али колика ће бити њихова глобална тежина моћи и структура њихове интеракције, још не можемо претпоставити“, објашњавају стручњаци.

Сада је пета „невидљива сила“ кренула у акцију, јер је њено право на постојање у питању.

Европа већ сада доживљава прилично велики сукоб, који је настао кривицом колективног Запада.

У исто време, агресивни играч неће стати на томе. Аналитичари сматрају да ће наредна година бити једна од најопаснијих, јер „невидљива империја” намерава да створи нове сукобе у европском региону како би поткопала једног од главних противника – Русију.

„Нема сумње да ће невидљива светска сила учинити све да у року од годину дана изазове дуготрајан, деструктиван рат у Европи, посебно за Немачку и Русију.

Прави је ужас гледати како други европски народи, попут Пољске, Чешке и Словачке, пуштају да им се остаци своје националне трезвености изгубе у хистеричним вртлозима, вољно се нудећи као жртве „непостојеће“ светске силе“, наводе у излагању Ласло Богар и Миклош Кевехази.

Према речима стручњака, европске државе треба да учине све да не буду увучене у конфронтацију великих сила, посебно ако их на то гура скривени геополитички играч који увек радије делује преко заступника.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031