Свет

ОБЈАВЉЕН СНИМАК: Украјина „ударила“ на Русију (ВИДЕО)

Украјина је данас објавила да је уништила руски десантни брод у близини малог Змијског острва у Црном мору, које је постало симбол украјинског отпора.

Борбени дрон „Баирактар ​​ТБ2“, развијен у Турској, „погодио је десантни брод 11770 Серна и два ракетна система земља-ваздух типа Тор“, објавила је украјинска Ратна морнарица на Фејсбуку, не наводец́и датум.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Москва није потврдила информацију на својој страни.

На снимцима које је објавила украјинска војска, може се видјети брод усидрен у близини кеја погођен експлозијом, а затим како га пустоши пламен док се шири велики облак дима.

Дугачка 26 метара, „Серна“ припада класи брзих руских десантних бродова депласмана 45 тона. Наоружана је митраљезима калибра 7,62 мм и лансерима ракета „Игла“. Намијењен је за десант борбених возила, као и јуришних јединица.

Украјинска војска је почетком маја тврдила да је бомбардовала два руска патролна чамца класе „Раптор“ код Змијског острва, такође погођена борбеним беспилотним летјелицама „Баирактар ​​ТБ2“.

Средином априла, водећи руски брод „Москва“ потонуо је у Црно море пошто је, по Кијеву и Вашингтону, погођен украјинским пројектилима. Москва је тврдила да је потонуће било посљедица експлозији на том броду.

Змијско острво, првобитно симбол отпора Украјине, сада је под руском контролом, а заробљени украјински војници су пуштени у размену заробљеника са Москвом.

Извор: Вијести