Русија

ОГЛАСИЛА СЕ МИНИСТАРКА! Претња Британије усред Сарајева: И овде ћемо се супротставити Русији

Министарка спољних послова Велике Британије Лиз Трас, која борави у званичној посети БиХ, изјавила је да њена земља жели да буде предводник у напорима за очување мира и стабилности на Западном Балкану и да ће се супротставити утицају Русије у региону.

Трас је, након састанка са министарском спољних послова у Савету министара БиХ Бисером Турковић, новинарима у Сарајеву рекла да жели да Британија буде предводница у обезбеђивању мира да се, како је навела, „злочини попут опсаде Сарајева и геноцида у Сребреници никада више не би могли поновити“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најавила је посебан пакет финансијске подршке земљама Западног балкана од 100 милиона долара до 2025. године с циљем да се помогбе економски напредак а тиме и стабилност региона, уз упозорење на опасност коју носи рат у Украјини.

„Претње Русије повратком у мрачне дане морају бити заустављене“, казала је Трас и додала да је „јасно видљиво и руско мешање у унутрашње послове БиХ“.

Сада је, казала је, најважније помоћи Украјини а уједно бити сигуран да ће Путин изгубити рат који је започео и да Русија више никада неће моћи да буде претња миру.

„Помоћи ћемо им не тако што ћемо се додворавати Путину“, казала је Трас и додала да је Украјини уз помоћ у оружју потребан и нови Маршалов план за обнову.

Казала је да Русија покушава да глад користи као оружје и поручила да „Путин мора да укине блокаду извоза украјинског жита“ као и да не долази у обзир било какво укидање санкција Русији или „додворавање које би Путина учинило јачим“.

Велика Британија, казала је Трас, остаје опредељена подршци мира и стабилности на Западном Балкану и супротстављану малигном утицају Русије у региону, пренела је Хина.

О санкцијама које је влада Бориса Џонсона увела раније српском члану Председништва БиХ Милораду Додику и председници Републике Српске Жељки Цвијановић, Трас је рекла да ће Британија таквим мерама наставити против свих оних који подривају мир и стабилност у БиХ.

Говорећи о предстојећим изборима у БиХ, она је рекла да они морају бити одржани по постојећим правилима, пренео је Танјуг.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com