Србија

ОГЛАСИЛИ СЕ РУСИ: „Запад брутално заврће руку Србији“

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да су притисци на Србију „невероватни“.

Како је рекао за лист „Политика“, „бруталним притисцима, конкретно завртању руку и покушајима гушења земље и њене воље, потпуном игнорисању њених интереса“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ми одлично разумемо тај невероватан притисак Запада на Београд и тежак положај у коме се Србија налази. И, наравно, високо ценимо принципијелну линију коју чува у непризнавању и неприхватању антируских санкција“, рекао је Харченко за данашњу Политику.

Он је навео и да „нема и не може бити никакве промене позиције Руске Федерације према косовском питању“.

„Ми Косово не признајемо и најактивније подржавамо Београд у међународним форумима, пре свега у Савету безбедности УН. Све што се тиче наводне промене руског става измишљено је с циљем да покваре односи Москве и Београда и да би се Србија приклонила антируским мерама“, рекао је Харченко на питање о изјави руског председника Владимира Путина у којој је цитирао пресуду Муђународног суда правде о Косову.

Говорећи о енергетици, амбасадор Русије је рекао да Москва очекује почетак преговора о гасу са Србијом и „зато не можемо да трчимо пред руду, али сам уверен да ће се они водити на најприхватљиви начин, с обзиром на реално стање на тржиштуту и то да је Србија нама пријатељска земља“.

„Кад саберемо ова два аспекта, мислим да ће бити пронађена златна средина која ће одговарати интересима и Русије и Србије“, рекао је Харченко.

На питање да ли може гас да се плаћа у динарима, он је одговорио – „како ће бити даље, видећемо“.

„То ће бити резултат преговора и договора две владе, и ‘Гаспрома’ и ‘Србијагаса’. Ја бих ово поставио још шире и рекао да ми у целини, а не само у појединим секторима, видимо перспективу у преласку на активнија плаћање у националним валутама“, закључио је Харченко.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс