Свет

ОГЛАСИЛИ СЕ УКРАЈИНЦИ: „Престали смо да се само бранимо“

Командант украјинске војске састао се данас са колегама из НАТО-а, где је говорио о току рата.

Он каже да ситуација иде у добром правцу и да су украјинске снаге добиле кључну битку на почетку војне операције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Више нисмо у ситуацији да се само бранимо, извели смо низ успешних контранапада“, рекао је главнокомандујући украјинског Генералштаба генерал Валериј Залужни пред Војним комитетом НАТО-а, преноси Си-Ен-Ен. Украјинске снаге су пробиле опсаду Харкова и Николајева и боре се у правцу Херсона, рекао је он. Залужни каже да Украјинци плаћају изузетно високу цену за слободу и европски избор, а Европа доживљава највећу безбедносну кризу од Другог светског рата.

„Од 2014. године свесни смо да ће на крају доћи до потпуне агресије и за њу се припремамо“, додао је он.

„Украјинска војска је била свесна да ће први месец бити прекретница. Успели смо да одузмемо стратешку иницијативу непријатеља, изазовемо критичне губитке и натерамо их да напусте главни циљ – заузимање Кијева“, рекао је Залужни.

Он је такође рекао да, упркос успесима Украјине, Руси настављају да гранатирају великим интензитетом. У просеку се сваког дана испали 10 до 14 балистичких и крстарећих пројектила. „Ово је претња не само Украјини већ и државама чланицама НАТО-а и кључно је ојачати противракетну одбрану“, рекао је украјински генерал.

 

 

 

 

 

 

Извор: Index.hr