Свет

Огласио се Бајден: Вољан сам да УПОТРЕБИМ ВОЈНУ СИЛУ у одбрани савезника

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да је вољан да употреби силу у одбрани Тајвана.

Бајден је навео да су САД уз друге земље да би осигурали да Кина не може да употреби силу против тог острва. Он сматра да се Кина „опасно игра“ својим прелетима у непосредној близини Тајвана. Амерички председник рекао је у понедељак у Токију да ће САД војно бранити Тајван у случају инвазије Пекинга на острво, пренео је „Јутарњи лист“.

– То је обавеза коју смо преузели – рекао је Бајден на питање да ли ће САД војно интервенирати у случају да се Кина покуша дочепати тог територија силом.

– Ми смо се сложили с политиком једне Кине, то смо потписали … али идеја да би Тајван могао да буде преузет силом напросто није прихватљива – нагласио је.

План супротстављања Кини

Бајден је данас, такође прихватио план Јапана за јачање њихових одбрамбених капацитета пошто су он и јапански премијера Фумио Кушида изразили посвећеност блиској сарадњи ради „супростављања све јачем утицају Кине у Азији“.

Кишида је рекао да ће Јапан и САД надзирати активности кинеске морнарице, као и кретања везана уз заједничке вежбе Кине и Русије.

– Чврсто се противимо да се силом покушава променити статус кво у Источном кинеском мору и Јужном кинеском мору. Осим тога, договорили смо се да ћемо се заједно позабавити различитим питањима везаним уз Кину, међу којима и људским правима – додао је.

Што се тиче Русије, Бајден сматра да та земља треба да „плати дугорочну цену“ због својих „варварстава у Украјини“, у смислу санкција које су јој наметнули САД и савезници.

– Не ради се само о Украјини… Јер ако се санкције у многим аспектима не одрже, какав би то сигнал послало Кини о цени покушаја заузимања Тајвана силом? – навео је, додајући да се нада да до инвазије неће доћи, али да ће то да зависи о снази којом ће свет дати на знање Кини коју ће цену платити у случају инвазије.

Биден најавио ИПЕФ

Амерички председник је током посете Јапану објавио и покретање новог економског партнерства у Азији-Пацифику с 13 земаља учесница, међу којима су Сједињене Државе и Јапан, али искључује Кину, која на тај пројект не гледа благонаклоно.

Индо-пацифички економски оквир (ИПЕФ) није споразум о слободној трговини већ предвиђа већу интеграцију земаља учесница у четири кључна подручја: дигиталној економији, ланцима снабдевања, зеленој енергији и борби против корупције.

Биден је такођер нагласио да подржава замисао да Јапан постане стална чланица Савета безбедности УН.

Бајден се налази у првој посети Азији од како је ступио на дужност председника.

 

 

 

 

 

 

Извор: Срна