Свет

„ОРБАН МИ ЈЕ ОТКРИО КАД ПУТИН ПЛАНИРА ДА ОКОНЧА РАТ“

Папа Фрања рекао је да му је мађарски премијер Виктор Орбан приликом недавног састанка крајем априла рекао да руски председник Владимир Путин планира завршити инвазију Украјине 9. маја, на руски Дан победе над нацизмом у Другом светском рату.

Папа је то рекао у великом интервјуу за „Corriere della Serra“, који је објављен данас.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Орбан ми је, кад смо се срели, рекао да Руси имају план и да ће све бити готово 9. маја. То би такође објаснило брзину којом све ескалира ових дана. Јер више није у питању само Донбас него и Крим и Одеса, односно заузимање украјинских лука на Црном мору – рекао је Папа.

– То неће бити довољно за мир. Песимистичан сам, али морамо да учинимо све што је могуће како бисмо зауставили рат – рекао је папа Фрања, преноси Индеx.

Папа је у интервјуу поновио да је спреман да отпутује у Москву како би се сусрео с Владимиром Путином те је упоредио рат у Украјини с геноцидом у Руанди.

Додао је како засад неће отпутовати у Кијев, него ће уместо тога послати свог представника.

„Прво морам ићи у Москву, морам се сусрести с Путином. Ја сам свештеник, шта да радим? Направит ћу све што могу, ако Путин отвори врата“, рекао је Папа.

Критике је имао и за патријарха Кирила. У данас објављеном интервјуу папа је такође рекао да патријарх Руске православне цркве Кирил, који је, како наводи Ројтерс, подржао рат, „не може постати Путинов ђакон“.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Index.hr