Свет

ОВО ЈЕ САМО ПРОБА: Спрема се велики сукоб – Путин креће на НАТО?

Фото: Јутјуб

Руски политиколог тврди да би рат у Украјини могао да буде „проба“ за већи сукоб и прилика руској војсци да тестира и упореди своју ватрену моћ са НАТО.

Алексеј Фененко, ванредни професор на Школи за светску политику Московског државног универзитета и научни сарадник Института за међународне безбедносне студије, изнео је нову теорију током ток шоуа на ТВ каналу Русија 1.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Имаћемо довољно хране и енергената, урадићемо све” – Вучић: Мој посао је да бринем о Србији
„Мислим да је рат у Украјини… проба за могући већи сукоб у будућности. Тестирамо наше оружје против НАТО-а, сазнаћемо колико је наше оружје јаче од њиховог“, изјавио је професор. „То би могло да буде добро искуство за будуће сукобе“, додао је он.

Док западни медији и аналитичари тврде да руске снаге трпе велике губитке у Украјини, Руси наводе да имају контролу над важном луком Маријупољ, као и да њихова „специјална војна операција“ ида по плану.

Рат у Украјини делом је избио због настојања Кремља да заустави ширење НАТО на исток. Ни Москва ни Брисел не желе да се конфликт прошири, али су после одлуке Финске и Шведске да аплицирају за чланство у Северноатлантској алијанси, из Кремља најавили да се припреме за њихов одговор.

Извор: Б92/Дејли мејл