Свет

ПОКЛОН ОД АМЕРИКЕ – НАЈСМРТОНОСНИЈЕ ОРУЖЈЕ СТИГЛО У КИЈЕВ!

Сједињене Државе, Канада и Аустралија заједно су обећале да ће послати чак 100 хаубица М777 у Украјину.

Први примерци моћних америчких хаубица М777 стигли су у Украјину, заједно са украјинским војницима обученим да их користе. Украјинска 55. артиљеријска бригада опремљена је са десетак примерака овог најсмртоноснијег оружја које су западне земље до сада послале Украјини, а војници који га користе, као и њихови команданти у штабовима украјинске војске, надају се да ће помоћи Украјинцима да стекну надмоћ укрвавом сукобу са руском војском који траје већ три месеца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ово оружје нас приближава победи“, рекао је за Њујорк тајмс бригадни генерал Роман Качур, командант 55. бригаде. „Са сваким модерним оружјем, сваким прецизним оружјем долазимо корак ближе победи“.

Сједињене Државе, Канада и Аустралија заједно су обећале да ће послати чак 100 хаубица М777 у Украјину – од којих је 90 у Сједињеним Државама. Иако се оружје у почетку не истиче својим изгледом – невештом посматрачу изгледа као било који други артиљеријски топ који друга возила морају да вуку да би га померила – на много начина оно је најновија технологија.

Та вучна хаубица, која се користи у Оружаним снагама САД од 2005. године, унапређена је у односу на своје претходнике на сваки могући технички начин.Прво што су дизајнери постигли било је драстично смањење његове тежине – цео систем је био тежак само 4,2 тоне, док је његов претходник М198 имао чак 7,15 тона. Овај напредак је постигнут захваљујући употреби титанијума уместо челика у већини делова конструкције – материјала који је много лакши, али и даље довољно јак и издржљив.

Његова релативно мала тежина значи да М777 – ‘трострука седмица’, како га називају амерички војници – може да се вуче транспортним возилима средње величине или чак хеликоптером транспортује са једне локације на другу. То значи да се могу много брже и логистички много лакше премештати до положаја где је најважније имати најјачу артиљерију. Могућност брзог померања такође значи да је она мање подложна против-артиљеријској ватри након што је испалила своју сачмарицу.

Хаубица је такође знатно поједностављена за употребу и може се користити са посадом од само пет војника – иако је брзина паљбе већа са пуном посадом од осам. Квалитет израде и муниције која долази уз ову хаубицу доноси последњу, кључну предност у односу на руску артиљерију са којом ће бити у сукобу – већи домет.

Ове хаубице могу да се одбаце око пет километара даље од најраспрострањенијег руског артиљеријског система – самоходних хаубица Мста-С – и чак 15 километара даље ако користе прецизну муницију која се води сателитском навигацијом.

Они су први пут на ратиште у Украјини стигли пре две недеље, а украјински официри тврде да су до недеље њихове хаубице испалиле 1.876 артиљеријских граната. Војници који их користе прошли су шестодневну обуку у базама у Немачкој, а украјинска војска је око половине до сада обучених војника послала на фронт, док је друга половина задужена за даљу обуку нових посада. Биће неопходно обучити довољно војника за све топове који стигну у Украјину – најмање 800 људи – а стручњаци процењују да ће за то бити потребно још неколико недеља.

Током прве две недеље, дејство хаубица М777 могло се видети само кроз лоше проверљиве снимке објављене на интернету, које су углавном објавили анонимни украјински војници. Али у недељу је украјинска војска позвала новинаре НИТ-а да посете припаднике 55. артиљеријске бригаде на линији фронта, у Донбасу.

Топови на земљи били су тако добро камуфлирани да новинари нису могли да их виде ни када су били удаљени десетак метара. Смештени у шуми и прекривени грањем, топови су пажљиво сакривени од непријатељских дронова који би могли да открију њихов положај. У рововима поред хаубица стоје истрошене чауре артиљеријске муниције, празне кутије са муницијом и калашњикови наслоњени на дрвеће.

После сваке паљбе, посада враћа цев у хоризонтални положај, покрива је гранама ради камуфлаже, а затим бежи на безбедну удаљеност – предострожност за спасавање живота ако руска страна успе да тачно израчуна одакле је ватра.

Бригадир Качур је за НИТ рекао да су до сада уништили најмање три оклопна возила и убили десетине руских војника. Главни задатак хаубица М777 биће да гађају затрпане руске положаје и војну инфраструктуру, попут складишта муниције и командних штабова, али украјински војници истичу и да ће спасавати украјинске животе – отерањем руске артиљерије од украјинских градова.

 

 

 

 

 

 

Извор: Мондо