Србија

ПОЗНАТО ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ТЕЛО ИСПЛИВАЛО БАШ САДА

Фото: Фејсбук принтскрин

Пошто је вода хладна, ако се само утопио, тело само много касније исплива на површину, после месец, а можда чак и два

Тело млађег мушкарца нађено је у Дунаву код Аде Хује а на основу упоређивања фотографија Матеја Периша и нађеног тела, претпоставља се да је реч о несталом Сплићанину, потврђено је Куриру.

Форензичар Часлав Ристић, током 5 месеци потраге за несталим Сплићанином Матејем говорио јешта се дешава кад се неко утопи и после колико времена тело исплива.

– Све зависи од околности и од саме реке. Ми знамо да на дну реке и уз обалу има доста растиња, затим има доста отпада, грања и лишћа које је вода током водостаја донела. Тако да све зависи како је упао у воду. Ако је упао и закачио се у неком грању или растињу, могуће је да не исплива никад. Мада пошто је вода хладна, ако се само утопио, тело само много касније исплива на површину, после месец, а можда чак и два – рекао је форензичар.

Алас Ренато Грбић, који је животни век провео на реци и спасао небројено много људи из таласа, рекао је раније за Курир да уколико неко током зиме нестане у реци, тело може бити у води чак и до два месеца.

– Иако су напољу почетком пролећа биле више температуре, то је недовољно да се загреје Дунав. Мора температура реке да скочи на 10, 12 или 15 степени. Труљење организма доводи до ослобађања велике количине гасова, тако да се тело надува као балон и исплива. Лети, када је вода температуре између 20 и 25 степени, то се дешава невероватно брзо, за три до четири дана. Међутим, зими је вода хладна – прича Грбић за Курир.

 

 

 

 

 

 

Фото: Фејсбук принтскрин
Извор: Република.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031