Русија

Права намера руске војске – Ево шта раде ПУТИНОВЕ ТРУПЕ НА ФРОНТУ

Руска армија сада примењује нову тактику на ратишту у Украјини.

На источном фронту трају тешке борбе за Северодоњецк, један од последњих градова у региону Луганска који руске трупе и сепаратисти још нису заузели. Фронт се ипак сваког дана помера помало на запад, што сведочи о успеху руске стратегије. На то – као и на чињеницу да Украјинцима мањка тешког наоружања – указује и Карло Масала, политиколог и војни стручњак са Бундесверовог универзитета у Минхену.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„За разлику од досадашњег тока рата, Руси више не ударају по ширини фронта већ концентришу трупе како би напредовали на малим деловима фронта“, рекао је он агенцији ДПА. „Тиме остварују бројчану предност.“

Украјински председник Володимир Зеленски у суботу је признао да је стање „компликовано“ у региону Донбаса и Харкова где „руска армија покушава да извуче барем неки успех“, пише DW.

Володимир Зеленски је отворено рекао да не верује да се све територије које су Руси заузели – укључујући и Крим – могу повратити војним средствима.

„Кад бисмо се одлучили за тај пут, изгубили бисмо стотине хиљада живота“, навео је он у видео-поруци.

Председник Украјине је додао да ће „Украјина све повратити“ на друге начине и назвао Русију „терористичком државом“.

Након конфузног почетка инвазије, делује да је руска војска на путу да освоји читав Донбас где обитавају две самопроглашене „народне републике“ које је Москва признала. Према виђењу војног стручњака Масале, тренутно руски председник Владимир Путин не мора да брине јер му делује да наставком рата више добија него што губи.

„Њему добро иде. Зато нема никакве мотивације да се упусти у преговоре.“

Осим можда повлачења барем дела западних санкција. Наиме, у суботу је Путин дуго телефонирао са немачким канцеларом Олафом Шолцом и француским председником Емануелом Макроном. Ова двојица су тражила обуставу борби и повлачење руских трупа. Према извештајима, Путин је сигнализирао спремност за преговоре. Навео је да је Москва спремна да омогући извоз украјинских житарица преко Црног мора, у које су посађене морске мине што практично блокира луку у Одеси, пише DW.

„Такође, повећање обима извоза руског ђубрива и пољопривредних производа помогло би у смањењу напетости на глобалном тржишту хране“, саопштио је Кремљ после телефонског разговора. Наведено је да то подразумева „наравно и укидање одговарајућих санкција“.

Чувени немачки политиколог Херфрид Минклер покушао је да опише квадратуру круга пред којом стоје Кијев и Запад.

„Сада је кључно политички се побринути за то да отпор Украјинаца у првих деведесет дана овог рата не буде узалудан. Јер, након што је владала извесна еуфорија да би Украјина могла да добије рат или чак протера Русе из целе Украјине, сад је стање за Украјину јако тешко. Она је на путу да изгуби рат“, рекао је Минклер за лист Велт.

Како је додао, мировни преговори ће вероватно ићи ка томе да Украјина изгуби цео Донбас, можда и још већу територију.

„Запад мора да подржи Украјину тако да не буде само рестл државе западно од Дњепра, већ више од тога. Јер ако Путину прође анексиона политика на великој територији, то ће бити глобална поука“, навео је Минклер.

Како је појаснио, попуштање Путину у овој ствари могло би да води ери освајачких ратова широм света.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО/DW