Свет

ПРЕОКРЕТ! Велика победа Виктора Орбана!

Фото: Јутјуб

Шести пакет европских санкција требало би у среду да буде представљен амбасадорима земаља чланица ЕУ

Европска комисија ће мозда поштедети Мађарску и Словачку од примене ембарга на куповину руске нафте, који је у припреми, због високе зависности те две земље од руске нафте, изјавила су данас два званичника ЕУ, јавља Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Очекује се да ће Комисија у уторак завршити рад на новом, шестом пакету санкција ЕУ против Русије због њених акција у Украјини, а који би укључио и забрану куповине руске нафте чији је извоз главни извор прихода Москве.

Мађарска, која увелико зависи од руске нафте, више пута је саопштила да неће потписати санкције које се односе на енергију. Словачка је такође једна од земаља ЕУ која се највише ослања на руска фосилна горива.

Да би 27-члани блок остао уједињен, Комисија би могла да понуди Словачкој и Мађарској „изузеће или дуг транзициони период“ за престанак куповина руске нафте, рекао је један од званичника, чији идентитет Ројтерс не открива.

Увођење нафтног ембарга ће у сваком случају бити постепено, и највероватније ће потпуно ступити на снагу тек од почетка следеће године, навели су извори британске агенције.

Шести пакет европских санкција требало би у среду да буде представљен амбасадорима земаља чланица ЕУ.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Ало.рс

Ознаке