Свет

Прети ли распад Велике Британије

Ирска националистичка партија Шин Фејн, која се залаже за уједињење са Републиком Ирском, поздравила је „нову еру“ за Северну Ирску након што је први пут освојила највише места у парламенту. Да ли победа партије која у свом програму предвиђа одржавање референдума у наредних пет година води уједињењу Ираца и распаду Велике Британије.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шин Фејн је на локалним изборима одржаним у четвртак освојила 27 од 90 места у парламенту, док је Демократска унионистичка партија која је две деценије доминирала у Стормонту, законодавном телу Северне Ирске, освојила 24 места.

Британски медији наводе да са оваквим резултатом Шин Фејн, први пут од 1921. године када је Северна Ирска основана као држава са већинским протестантским становништвом, има право да бира првог министра у Белфасту, односно да потпредседница те странке, Мишел О’Нил, постане премијерка Северне Ирске.

„Нова ера“ за Северну Ирску

Према речима историчара, проф. др Александра Растовића, овакав резултат партије основане 1905. године није изненађење будући да је, како каже, Шин Фејн и 2003. године освојио највећи број посланичких места на таласу дубоко укорењене традиције и жеље за уједињењем Ираца која траје већ стотину година.

„Треба имати на уму да је још крајем 19. века започела та борба за културну аутономију и равноправност ирског језика, која је након чувеног гушења „Ускршњег устанка” из 1916. године, „Крвавог Ускрса” који је резултирао погромом и смрћу стотина хиљада људи, попримила и оружану компоненту. Шин Фејн се, подсетићу, практично од 1938. године, заједно са Ирском републиканском армијом залагао да се то уједињење Северне и Републике Ирске не врши на миран начин, већ оружјем и то је, мање-више, трајало кроз читав деветнаести век, негде до краја 90-их година прошлог века када су Шин фејновци одустали од насилне борбе за уједињење и приклонили се политичкој борби“, објашњава Растовић.

У том смислу је, како каже, овај резултат на изборима заправо резултат те традиције, док је са друге стране последица некохерентног односа који Велика Британија има у међународним односима.

„Велика Британија се на домаћем терену залаже за једно, док на спољном плану прибегава дуплим стандардима. Британија већ деценијама подстиче сепаратистичке покрете широм Европе и света, а са друге стране спречава своје грађане из Северне Ирске да се уједине са сународницима у Републици Ирској, што је један природан процес. Таква таква политика је, сетимо се, између осталог резултирала и кризом на просторима бивше Југославије, па можемо рећи да је резултат ових избора, на неки начин, својеврсна казна Великој Британији односно британској влади која десетинама година спроводи политику дуплих стандарда“, истиче Растовић.

Велики ударац за Велику Британију

Чињеница да је Шин Фејн освојио највише посланичких мандата међутим не значи да ће сутра доћи до уједињења Северне и Републике Ирске, напомиње историчар, јер је за тако нешто, пре свега, потребан референдум што је, сматра наш саговорник, законски врло компликован процес. Такође, додаје Растовић, влада у Лондону ће учинити све да до уједињења не дође и у ту сврху ће применити и политичке и све друге мере.

„Познајући британску политику они ће урадити све да се резултати ових избора не одразе неповољно на Велику Британију и да до тог чина ујеђињења никада не дође јер би то отворило пут распаду Велике Британије. Међутим, чињеница је да ће потпредседница Шин Фејна Мишел О’Нил постати премијерка и да је овакав исход избора у Северној Ирској сасвим сигурно велики ударац за Велику Британију јер сличне сератистичке тенденције постоје и у осталим деловима краљевства. Ту је, примера ради, Шкотска и захтеви за референдумом и одвајањем Шкотске од Велике Британије, а одређене захтеве имамо и у Велсу“, каже Растовић.

На питање каква је партија Шин Фејн данас историчар каже да актуелно руководство, колико му је познато, нема директне везе са тим оружаним крилом Шин Фејна које је готово 70 година примењивало радикалне, оружане методе борбе за уједињењем Ираца.

„Међутим, то не значи да се у неком тренутку, уколико ствари не буду текле онако како су замисли, неће приклонити тој опцији која је имала дугу традицију у историјату Шин Фејна као политичке странке“, закључује Александар Растовић за Спутњик.

Британски министар правде Доминик Раб саопштио је јуче да је политичка стабилност Северне Ирске у опасности све док се не реше проблеми са протоколом који регулише трговину после Брегзита између Северне Ирске и остатка Велике Британије.

 

Извор: rs.sputniknews.com