Свет

ПРВИ БРОД УПЛОВИО У МАРИУПОЉ: Украјинци побеснели

ПРВИ пут откако је Русија заузела Мариупољ у луку тог града је упловио један теретни брод.

У извештају агенције ТАСС се наводи да је брод упловио у луку како би утоварио метал и транспортовао га на исток у Русију, што је званични Кијев окарактерисао као пљачку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпарол луке рекао је за ТАСС да ће на брод бити утоварено 2.700 тона метала који ће бити транспортован 160 километара на исток до руског града Ростова на Дону.

Украјински омбудсман за људска права Људмила Денисова рекла је да је ова операција пљачка коју спроводи Русија.

– Пљачка на привремено окупираним територијама Украјине се наставља. После крађе украјинског жита, окупатори су прибегли извозу металних производа из Мариупоља – написала је она у платформи Телеграм.

Битка за Маријупољ водила се од 24. фебруара до 17. маја 2022. године, када су снаге Русије и ДНР преузеле потпуну контролу над тим градом.

На страни украјинских снага су се борили пук Азов, снаге Територијалне одбране Украјине и нерегуларне снаге. На страни Русије су поред регуларних оружаних снага учествовали и чеченски борци – ”Кадировци”, као и снаге народне милиције ДНР.

Град Маријупољ је велико индустријско чвориште и највећи је град на Азовском мору.

Контрола ове луке на западној обали Азовског мора је од виталног значаја за економију Украјине. За Русију, он омогућава копнени пут до Крима, као и то да омогућава пролаз руском поморском саобраћају. Заузимање града је Русији дало пуну контролу над Азовским морем.

 

Извор: Новости.рс