Србија

ПУТИН ДОНЕО ОДЛУКУ ДА СЕ ОСВЕТИ ФИНСКОЈ!

Русија решила да предузме оштре кораке према Финској због званичног става те земље да се придружи НАТО пакту.

Русија ће како јављају светски медији од сутра престати да испоручује гас Финској. Ово је, за сада, први од озбиљнијих потеза које је повукла званична Москва због тога што је Финска поднела званичан захтев за чланство у НАТО пакту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Доток руског гаса у суседну Финску престаће у суботу ујутро, рекао је финска државна компанија “Гасум” у саопштењу у петак.

“У петак, 20. маја поподне, Гаспром експорт је обавестио Гасума да ће испоруке природног гаса Финској према Гасумовом уговору о снабдевању бити прекинуте у суботу 21. маја у 04.00 (ГМТ)“, рекао је Гасум.

Компанија ће наставити да снабдева финске купце гасом из других извора преко балтичког конектора.

“Пажљиво смо се припремали за ову ситуацију и под условом да не буде поремећаја у мрежи за пренос гаса, моћи ћемо да снабдевамо гасом све наше купце у наредним месецима“, рекао је генерални директор Гасума Мика Виљанен.

Подсећања ради фински министар спољних послова Пека Хависто потписао је недавно апликацију за чланство Финске у НАТО, а церемонија је уживо преношена на телевизији YLE. Непосредно пре тога председник Финске Саули Нинист званично је одобрио одлуку парламента о аплицирању за чланство у Алијанси и то путем видео линка из Стокхолма где се налази у званичној посети, преноси Тасс. Фински парламент одобрио је предлог да Финска поднесе захтев за чланство у НАТО, саопштио је председник парламента Мати Ванханен.

„Од 200 посланика, за предлог је гласало 188, док је осморо било против“, рекао је Ванханен, преноси Ројтерс.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО