Свет

ПУТИН И ЊЕГОВ БЛИСКИ САРАДНИК ЗАЛЕДИЛИ ЗАПАД: Улазак Финске у НАТО би била велика грешка, збрисали би вас за 10 СЕКУНДИ

Руски председник Владимир Путин пренео је финском колеги Саулију Нинистеу да би била грешка да Хелсинки одустане од неутралног статуса и придружи се НАТО-у, саопштио је Кремљ.

Путин је навео да се Финска не суочава са безбедносним претњама и да би потенцијална промена њеног спољнополитичког става могла негативно утицати на билатералне односе две земље, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Двојица председника су разговарала телефоном на иницијативу Нинистеа, који је обавестио Путина о намери Финске да приступи НАТО.

Када је реч о Украјини, Путин је информисао финског колегу да су преговори са Кијевом практично обустављени и да украјинска страна није заинтересована за озбиљан и конструктиван дијалог, преноси Танјуг.

Грушко: „Адекватне мере ако НАТО распореди нуклеарне снаге“

Москва ће предузети адекватне мере предострожности уколико НАТО распореди нуклеарне снаге и инфраструктуру дуж руске границе, рекао је данас заменик министра спољних послова Александар Грушко, пренела је агенција РИА Новости.

– Москва нема непријатељске намере према Финској и Шведској, и не види реалне разлоге да се ове две земље прикључе НАТО пакту – навео је Грушко.

Улазак Финске и Шведске у НАТО је стратешка промена, истакао је Грушко.

– Та промена не може остати без политичке реакције, као ни без темељне анализе последица нове конфигурације снага која може да настане као резултат још једног проширења Алијансе – истакао је Грушко.

Он је, такође, рекао да одлука о узвратним мерама Москве неће бити донета на основу емоција, већ на основу анализе свих фактора који утичу на безбедност у том региону, преноси Интерфакс.

Према речима Грушка, много зависи и од тога каква ће инфраструктура НАТО пакта бити постављена на тим територијама, пише Танјуг.

Грушко је рекао да се поставља питање о фактичком одустајању Финске и Шведске од ненуклеарног статуса у вези са могућим уласком у НАТО. Он је додао да НАТО у последње време све више ставља акценат на нуклеарно оружје као елемент одвраћања.

Путинов блиски сарадник: „Финску можемо да уништимо за 10 секунди!“

За разлику од Грушка, потпредседник Одбора за одбрану руске државне Думе Алексеј Журављов, за којег се наводи да је Путинов близак сарадник, иступио је са пуно радикалнијом изјавом и Финску је упозорио да је Русија може збрисати с лица Земље за само десет секунди. Истовремено је, како преноси „Дејли мејл“, запретио и Великој Британији коју је упозорио да нуклеарним пројектилима треба само три минута да стигну до Острва.

– Ако се Финска жели да се учлани у НАТО, онда је наш циљ, а то је пропитивање самог постојања те државе, потпуно легитиман. То је логично. Ако Сједињене Државе прете нама, онда је то ОК: ево вам наш пројектил Сармат и од вас ће остати само нуклеарни пепео ако сматрате да Русија не би требало да постоји. А Финска каже да су она и САД једно. Па добро, станите у ред – изјавио је Журављов, преноси „Јутарњи лист“.

– Финци би генерално требало да буду захвални Русији што уопште имају државу – додао је руски политичар.

На питање хоће ли руска страна као одговор на финско учлањење у НАТО релоцирати своје нуклеарне ракете на финску границу, одговорио је: „Чему? То је непотребно. Сарматом их можемо погодити и из Сибира, та ракета може досегнути и Уједињено Краљевство. А ако ударимо из Калињинграда… Хиперсоничне ракете стигну за само 200 секунди. Само напред, господо!“

Журављов надаље каже да Руси на финској граници немају намеру да шаљу стратешко наоружање, него хиперсоничне ракете типа Кинџал које у Финску могу да стигну за 10-20 секунди.

Војна вежба руских борбених авиона изнад Калињинграда

Руска Балтичка флота одржала је данас војне вежбе са борбеним авионима Су-27 чији је задатак био одбијање симулираног ваздушног удара на руску енклаву Калињинград.

У вежби је учествовало више од десет летачких посада авиона Су-27 Балтичке флоте.

У саопштењу ове флоте наводи се да су борбени авиони Су-27 „уништили“ авионе симулираног противника током вежби, преноси Ројтерс, позивајући се на новинску агенцију Интерфакс.

Ове активности руске војске су одржане два дана након што је Финска објавила да планира да поднесе захтев за придруживање НАТО-у, а ову земљу ће вероватно, следити Шведска, преноси Ројтерс.

Председник Русије Владимир Путин раније је изјавио да жели да спречи ширење НАТО-а, наводи британска агенција, а преноси Танјуг.

Извор: Блиц