Свет

ПУТИН СПРЕМА РАСПЛЕТ: Русија ће гас из Европе преусмерити у…

Руски гас који улази у Европу може се у потпуности преусмерити у азијско-пацифички регион, али је за то неопходно развити извозну инфраструктуру, рекао је за РИА Новости Иван Тимонин, консултант компаније Вигон Цонсултинг.

„Потенцијално, обим руског извоза који тренутно улази у Европу може се у потпуности преусмерити на азијско-пацифички регион, али то ће захтевати активан развој извозне инфраструктуре – изградњу нових гасовода и ЛНГ постројења, што ће такође потрајати. “, рекао је извор агенције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Преоријентација руских испорука ка Азији је последица не само жеље европских потрошача да напусте угљоводонике из Русије , већ и тржишних фактора, додао је аналитичар.

На хоризонту до 2025. године, више од половине раста глобалне потражње за природним гасом долазиће из азијских земаља, пре свега Кине и Индије .

Укупно ће се потрошња гаса у азијско-пацифичком региону до 2025. године повећати за око 160 милијарди кубних метара у односу на садашњи ниво, прецизирао је Тимонин.

Активан рад на постављању „ Снаге Сибира “, на пример, трајао је пет година, а сличним роковима изградње карактеришу и постројења за утечњавање гаса великог капацитета.

Дакле, да би се одржао обим руског извоза, потребно је данас да се бавимо развојем нових пројеката и доношењем инвестиционих одлука“, закључио је он.

Сада се руски гас у Кину испоручује преко гасовода Снага Сибира. Цевоводне испоруке преко њега почеле су крајем 2019. године и 2020. године износиле су 4,1 милијарду кубних метара.

Планирано је да се годишње повећава обим испорука до достизања пројектованог капацитета од 38 милијарди кубних метара до 2025. године.

Узимајући у обзир нови споразум, који је потписан у фебруару, укупан капацитет испорука Кини путем далекоисточне руте могао би да достигне 48 милијарди кубних метара годишње.

Поред тога, у току је израда пројекта Снага Сибира 2, који подразумева изградњу гасовода до Кине преко територије Монголије . Његов капацитет биће 50 милијарди кубних метара годишње.

Извор: webtribune.rs