Русија

„ПУТИН ТРЕНУТНО НЕМА ИЗЛАЗ!“ Бајден забринут због руског лидера

Фото: Јутјуб

Бела кућа је раније описала Путинов говор поводом Дана победе као „ревизију историје која је попримила облик дезинформација“.

Амерички председник Џо Бајден рекао је да је забринут што руски председник Владимир Путин „тренутно нема излаз, а ја покушавам да схватим шта ћемо да урадимо по том питању“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Извори су рекли Ројтерсу да су америчке демократе пристале на предлог помоћи Украјини од 40 милијарди долара, укључујући велики нови пакет оружја. Бела кућа је раније описала Путинов говор на Дан победе у Москви у понедељак као „ревизију историје која је попримила облик дезинформација“.

Совјетска победа у Другом светском рату добила је готово религиозни статус у Русији за време Путина, који се позивао на сећање на „Велики отаџбински рат“ током, како је рекао, „специјалне војне операције“ у Украјини.

Западне земље сматрају да је ово лажна аналогија за оправдање ничим изазване агресије на Украјину.

Бајден је у понедељак потписао закон којим ће се убрзати слање војне опреме у Украјину, чиме се поново активира закон о Другом светском рату.

„Украјинци се свакодневно боре за живот“, рекао је Бајден у Овалном кабинету и додао: „Та борба је скупа, али попуштање агресији би било још скупље“.

Закон је заснован на програму Другог светског рата који има за циљ да помогне Европи да се одупре Хитлеру. Од почетка руске инвазије на Украјину, Бајденова администрација је Кијеву послала војну помоћ од око 3,8 милијарди долара.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО