Русија

ПУТИН УПОЗОРИО: Крађа туђе имовине никада није донела било шта добро било коме

Руски председник Владимир Путин је оценио данас да су се антируске санкције вратиле као бумеранг онима који су их применили.

Како је рекао, развијене економије деценијама нису бележиле овако висок ниво инфлације.

„Ма колико да су стабилне привреде земаља које воде овако кратковиду политику, садасње стање светске привреде показује да је наш став исправан и оправдан, чак и када се посматрају макроекономски показатељи. Те развијене земље нису имале оволику инфлацију 40 година, незапосленост расте, ланци снабдевања се прекидају, глобалне кризе се интензивирају“, рекао је Путин у обраћању на Евроазијском економском форуму.

Раст цена у осетљивим областима као што је храна, како је истакао, „није шала, већ су то озбиљне ствари које утичу на цео систем економских и политичких односа“, преноси Спутњик Интернешенел.

Коментаришући замрзавање стотина милијарди долара руске имовине у иностранству, Путин је упозорио да таква „крађа“ не може довести ни до чега доброг на дужи рок.

„Кршење правила и норми у области међународних финансија и трговине не може довести ни до чега позитивног. Једноставно речено, само ће створити проблеме онима који се тако понашају. Крађа туђе имовине никада није донела било шта добро било коме, нарочито не онима који се баве таквим нелегалним активностима“, рекао је он.

Руски председник је, поводом масовног одласка страних компанија из Русије због њене специјалне војне операције у Украјини, навео да би њихов одлазак могао бити добра ствар за домаће произвођаче који ће заузети њихово место и тржишни удео.

„Многи наши партнери из Европе су најавили да одлазе. Понекад гледате оне који одлазе и помислите, можда, “хвала Богу“. Попунићемо те тржишне нише. Наше пословање, наша производња се повећава и безбедно ће заузети терен који су припремили наши партнери“, казао је Путин.

Додао је да ће они који буду желели да у земљу унесу неку врсту луксузне робе, моћи то да ураде, али да ће их то сада коштати мало скупље, уз опаску да су то људи који су навикли да се возе у аутомобилима Мерцедес серије 600, и који ће наставити да довозе скупе аутомобиле са било ког места и из било које земље.

„Али то за Русију није важно. За државу, за њен развој, важни су инжењерски и научни центри који су основа њеног развоја. То је оно о чему треба да размишљамо и на чему треба да радимо како у оквиру Евроазијске економске заједнице тако и шире – са нашим партнерима – онима који желе да раде са нама“, рекао је руски лидер.

Агенција Тас истиче Путинову констатацију да је Русија и даље највећи светски извозник пшенице, при чему је подсетио да је не тако давно та земља куповала пшеницу, „док је данас светски број један продавац“.

Признао је да „земље као што су САД или Кина производе више“, али да „и оне више и троше“, тако да је „Русија постала број један на међународном тржишту“.

Путин је оценио такође да је Русија успела да изврши кључне задатке у супституцији увоза у најважнијим областима, што обезбеђује суверенитет земље, напомињући да ће Русија наставити да иде у том правцу, али да се „неће бавити само супституцијом увоза“ већ да је „план да се развија“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031