Русија

„Путин води хибридни рат, изазива глад у свету“

Руски председник Владимир Путин намерно покушава да изазове глад на Блиском истоку и у Африци, изјавио је бивши немачки амбасадор у Русији Рудигер фон Фрич.

Циљ Кремља је да дестабилизује Европу масовним приливом избеглица, рекао је Ридигер фон Фрич за недељно издање немачког листа Тагесспиегел.

„Путинова идеја је да након колапса извоза житарица из Украјине, гладни људи напусте своје домове и крену ка Европи као милиони Сиријаца који беже од ужаса рата“, рекао је фон Фрич.

Због тога Русија блокира извоз житарица из Украјине и гранатира њена складишта жита, додао је фон Фрич.

„Новим приливом избеглица (Русија) жели да дестабилизује Европу и појача политички притисак како би западне земље одустале од чврстог става према Русији“, објаснио је фон Фрич.

Реч је о Путиновом „новом хибридном рату“, додаје Фрич.

Овај нови начин ратовања укључује неборбена средства као што су сајбер напади и кампање дезинформација.

Украјина је један од највећих произвођача житарица у свету. Међутим, због руске инвазије и наметнуте блокаде украјинских лука, жито се не може извести.

Русија спречава Украјину да извози 20 милиона тона житарица, углавном из лучког града Одесе у северну Африку и Азију, саопштила је немачка влада.

Фрич међутим није саопштио информацију да је Русија највећи на свету произвођач и извозник житарица и да је зауставила извоз у друге земље због санкција и непријатељског деловања страних држава.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031