Свет

РАСПАД СИСТЕМА У ЕУ! Четири земље траже изузеће

Предложени ембарго Европске комисије укључује постепено окончање снабдевања руском сировом нафтом у року од шест месеци и нафтним дериватима до краја 2022.

ЕУ је у шестом пакету санкција коначно увела и ембарго на нафту што подразумева, како је најављено да ће бити прекинуто снабдевање из Русије у року од шест месеци а узвоз рафинисаних производа до краја године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, неке земље су већ тражиле изузеће. Засад, Бугарска, Мађарска и Словачка траже да буду изузете из предложеног ембарга.

Словачка тражи 3 године

Словачка жели трогодишњи прелазни период како би постепено спровела предложени нафтни ембарго Европске уније на куповину руске нафте, изјавио је данас министар економије Ричард Сулик.

Словачка, која се у великој мери ослања на руске испоруке сирове нафте, подржава санкције ЕУ, рекао је Сулик, али и даље тражи изузеће које би јој дало времена да обезбеди снабдевање нафтом од алтернативних добављача, преноси Ројтерс.

Мађарска не може да подржи ембарго

Мађарска не може да поџи предложени ембарго јер би то разорило њену енергетску безбедност, поручио је министар спољних послова Петер Сијарто.

„Бриселски пакет санкција предвиђа забрану испорука нафте из Русије у Европу у прилично кратком року, у случају Мађарске до краја следеће године“, рекао је Сијарто у видео поруци објављеној на Фејсбуку.

Он је нагласио да Будимпешта не може да подржи предложене мере ЕУ у садашњем облику.

„Мађарска би на ове мере могла да пристане само уколико би увоз сирове нафте из Русије преко нафтовода био изузет из санкција“, рекао је Сијарто.

Бугарска тражи изузеће

Бугарска ће тражити изузеће уколико се Европска унија договори о изузимању неких земаља чланица од било каквог ембарга на руску нафту, изјавио је данас заменик бугарског премијера Асен Василев.

„Бугарска, технолошки, може без руске нафте, али то би значајно подигло цене горива. Дакле, ако Европска комисија разматра изузећа, ми бисмо желели да искористимо такву могућност“, рекао је Василев у интервјуу за један финансијски лист.

Чешка покушава да добије одлагање

И Чешка ће тражити период изузећа од предложеног ембарга и тако добити време да повећа капацитете нафтовода, најавио је премијер те земље Петр Фијала.

„Покушавамо да добијемо одлагање за две, можда три године“, рекао је Фијала.

Он је нагласио да је Чешка спремна да подржи одлуку о увођењу санкција Русији, које укључују нафту, с обрзиром на то да ће, како је навео, постојати одређени период одлагања док се не повећају капацитети нафтовода, који могу да испоручују нафту Чешкој.

Пакет санкција се не односи на Србију, зато што се не помињу земље Западног Блкана, тако, снабдевање наше рафинерије нафтоводом “Јанаф“ преко Хрватске не би требало да буде угрожено.

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф Бизнис