Свет

РАТ АМЕРИКЕ И НЕМАЧКЕ ЗБОГ СРБИЈЕ И БАЛКАНА!

За пројекат „Отворени Балкан“ и против њега. Ако смо и сумњали ко подмеће клипове под точкове регионалне привредне сарадње и трговине и транспорта без граница, сада нам је то више него јасно.

Огласио се хрватски шеф дипломатије Гордан Грлић Радман (читај Немачка) с поруком да примат треба дати Берлинском процесу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи, очигледно, као гласноговорник Берлина, Грлић Радман се обрушио на иницијативу у којој су тренутно Србија, Северна Македонија и Албанија, док ће премијер Црне Горе Дритан Абазовић доћи на следећи састанак.

Уследило је то недуго након што су разни амерички званичници отворено подржали „Отворени Балкан“.

– Европска унија подржава сваку међудржавну иницијативу која подразумева инклузивност, али „Отворени Балкан“ нема оперативне могућности које има Берлински процес – изјавио је Грлић Радман.

Хрватски министар је у интервјуу за РТВ Црне Горе рекао да је став ЕУ и Хрватске да подржавају сваку инцијативу која је део евроатлантског, европског пута и која подразумева инклузивност и укључивање свих држава региона.

Додао је да му се чини да „Отворени Балкан“ нема одговарајуће оперативне могућности спровођења.

Директор центра за проучавање глобализације Дејан Милетић истиче да је „Отворени Балкан“ развојна шанса региона.

– Многе боли чињеница да се Србија подигла и да представља покретачку силу западног Балкана. У том смислу нимало не изненађује иступање министра иностраних послова Хрватске јер пројекат „Отворени Балкан“ представља развојну шансу за овај регион, при чему је његова локомотива Србија, док Хрватске ту нигде нема. Прошло је време великих речи, а малих дела. Западни Балкан се мора изборити за себе, што може једино заједничким снагама, с фокусом на економски развој. У ситуацији када је ЕУ заокупљена бројним изазовима, великим очекивањима нема места, када је она у питању. САД су, међутим, у више наврата отворено подржале „Отворени Балкан“ и дипломате САД у свим земљама региона подржавају овај пројекат без икакве резерве – објашњава Милетић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс