Свет

Ратни извештач открио шта се дешава војницима из Азовстаља: ОВО ЈЕ ПОЧЕТАК КРАЈА

Рат у Украјини ушао је у 83. дан

Ратни извештач из Доњецка Данијел Симић истакао је да се предати украјински војници налазе у притвору у Јеленовки, док ће, како тврди, командирима батаљона Азов, смрт лакше пасти него заробљеништво.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ја се не налазим у Украјини, већ у Доњецкој Народној Републици у Доњецку. Што се тиче актуелних дешавања и даље је главна вест да су јуче затражени преговори између две зараћене стране у челичани Азовстаљ. То је први изјавио командант батаљона Восток, Александар Ходаковски. Дошло је евакуације рањеника и један број тих војника оданих Кијеву се предао. Говори се о бројкама од педесетак до 300 и последње информације које ја имам је да се налазе у притвору у граду Јеленовка, у близини Доњецка. Што се тиче тога, то је показатељ да је ово почетак краја Азовстаља. Јасно је да су командири батаљона Азов одговорни по командној одговорности за све што се дешавало. Они имају очиту неонацистичку прошлост и њима теже пада заробљеништво него смрт – каже Симић.

Ратни извештач истакао је да нема претераних померања када су борбена дејства у питању.

– Када су у питању борбена дејства, ту нема некаквих претераних померања, што је почело од оних пропалих преговора у Истанбулу. Украјина је најављеним повлачењем руских снага са прилаза Кијев то доживела као руску слабост и сада не само да не желе да преговарају, већ најављују и контраофанзиву, која треба да се деси средином јула, јер чекају оружје из Европе за које треба да се обуче и да га искористе против Русије – каже Симић и додаје:

– Појавили су се снимци граничног камена између Украјине и Русије у области Харков око ког се сликају војници Украјине. Одавде где се налазим нисам у могућност то да видим. Ако је то тачно поставља се питање да ли је то планско повлачење руске војске или резултат некаве контраофанзиве – наводи ратни извештач.

И даље букти медијски рат када је у питању Азовстаљ, истиче Данијел Симић.

– И када је у питању Азовстаљ рат се води више медијски. Покушано је да се од њега направи као хуманитарно медијско питање. Међутим, од оног момента када су цивили напустили Азовстаљ према речима председника Доњецке Народне Републике, тамо нема више цивила и нема више хуманитарне ситуације, у питању је само војно питање. Једино што су Руси у том случају оставили оружаним снагама Украјине је да се предају – каже Симић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс