Русија

РУСИ УПОЗОРИЛИ: „То би био провокативни корак, надамо се да ће превладати разум“

Русија се нада да САД неће испоручити Украјини ракетне системе дугог домета, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.

– Ове информације треба пажљиво проверити. У овом тренутку свој став базирамо на изјави портпарола Пентагона Џона Кирбија да није донета коначна одлука о овом питању. Надамо се да ће превладати здрав разум, поручио је Антонов у петак преко Телеграм канала руске амбасаде, оценивши да би то био „провокативан корак“, преноси ТАСС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русије је више пута упозоравала САД преко дипломатских канала да је „незапамћена поплава оружја у Украјини значајно повећала ризике од ескалације сукоба“.

– Американци су веома свесни да њихове акције одлажу изгледе да се постигне мир. САД се све више увлаче у кризу у Украјини што може да има непредвидиве последице по глобалну безбедност – рекао је амбасадор Антонов.

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба саопштио је јуче након телефонског разговора са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном да у Украјину стиже још тешког наоружања.

– Тешко наоружање је у врху агенде Кијева и стиже нам још испорука – написао је Кулеба на Твитеру.

Разговор се одвијао недуго након што је „Си Ен Ен“ јавио да су САД спремне да Украјини пошаљу напредни вишеструки дугодометни ракетни систем.

Вашингтон је до сада одбијао да Украјини испоручи такве системе из страха да би могли да буду коришћени за нападе на руску територију, што би проширило конфликт, наводи „Би Би Си“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг