Свет

РУСИ ЗАРОБИЛИ ХРВАТА У УКРАЈИНИ – ПРЕТИ МУ СМРТНА КАЗНА: Његова изјава за РТ обилази свет ЖЕЛИМ ДА ПРЕЖИВИМ (ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

Руска телевизија РТ објавила је снимак хрватског држављанина који се борио у редовима украјинске војске. Био је припадник бригаде стациониране у окупираном граду Маријупољу. Његово хапшење потврдило је хрватско Министарство спољних и европских послова.

„Министарство спољних послова има информацију о заробљеном хрватском држављанину и наставља рад на решавању случаја у сарадњи са украјинским властима. Због осетљивости ситуације у овом тренутку не можемо да саопштавамо детаљније информације“, наводи министарство. рекао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У снимку који је објавио РТ, заробљени Хрват В.П. каже да је заробљен док је покушавао да побегне из опкољеног града заједно са још неколико бораца.

– Напустили смо Мариупољ и прешли 260 километара пешке, кријући се, ишли смо само ноћу, избегавајући сваки могући контакт – рекао је он.

План је пропао када је група налетела на руску артиљеријску јединицу и предала јој се.

„Ушао у војску због украјинског држављанства“

Он је рекао и да је 2020. године ступио у редове украјинске војске како би добио украјинско држављанство. У то време је то изгледало као добра идеја, пошто је линија фронта у Донбасу била „стационарна“, рекао је он.

– Мој разлог зашто желим да добијем украјинско држављанство је тај што сам овде упознао жену у коју сам се заљубио. Имала је болесну мајку и није хтела да напусти Украјину – рекао је он.

Мушкарац је наводно претходно пет година провео у хрватској војсци. Он је инсистирао да нема правог борбеног искуства.

– Пет година сам био пешак у Оружаним снагама Хрватске, то је све. Нисам раније учествовао ни у каквим сукобима – рекао је он.

„Били смо одвојени од Азова“

Такође је рекао да има мало искуства из прве руке са крајње десним украјинским јединицама, као што је пук Азов. Иако је јединица са својом бригадом учествовала у бици за Маријупољ, имали су лошу комуникацију и потпуно одвојену команду, рекао је он.

– Они учествују у одбрани, али ми имамо засебну командну линију, потпуно одвојену. Они нису део украјинских оружаних снага – рекао је он.

– Чуо сам и да су фашисти и нацисти. Чуо сам и о страшним стварима које су радили грађанима. Чуо сам да има много злочинаца, зависника. Ништа нисам био сведок, али сам видео снимке страшних ствари које раде. Огромне страхоте – рекао је он за руску телевизију.

„Желим да преживим, нећу више да узимам оружје“

Инсистирао је да више никада неће узети оружје у руке и да ће се вероватно придружити добротворној организацији или Међународном комитету Црвеног крста ако буде пуштен. Стицање украјинског држављанства служењем војске била је погрешна одлука, рекао је он.

– Верујем да је требало да тражим друге начине да добијем украјинско држављанство осим служења у оружаним снагама. Желим да преживим, желим да живим. Не желим више никада у животу да узмем оружје у руке. Волео бих да се поново придружим жена коју сам срео овде у Украјини и, можда, да причам више о истини, шта се овде догодило, како су се људи који су ме ухватили понашали према мени – рекао је он.

Рекао је да га добро третирају и да му је у заточеништву пружена сва неопходна медицинска помоћ, пише  Index.hr.

Међутим, његова судбина остаје неизвесна с обзиром на његово страно држављанство, пише РТ. У самопроглашеној Доњецкој Народној Републици (ДНР) странци се сматрају плаћеницима. Ако буду осуђени, плаћеници се суочавају са тешким казнама, можда чак и са смртном казном.

– Они ме сматрају затвореником, али и даље кажу да сам плаћеник, да званично нисам припадник украјинских оружаних снага – рекао је он.

Извор:  Index.hr